Política

Junts i ERC, contra el monument als caiguts de Montjuïc

La comissió de la Dignitat lamenta que es “blanquegi” el franquisme

La nova llei de memòria podria posar fi al lloc

Reacció unànime de rebuig a la pervivència al recinte del castell de Montjuïc de Barcelona del monument feixista dedicat als caiguts i inaugurat l’1 de desembre del 1940. Els grups municipals de Junts per Catalunya i Esquerra es van mostrar ahir a favor d’actuar en el lloc, i de la mateixa manera es va pronunciar la comissió de la Dignitat.

Des de Junts, la presidenta del grup, Neus Munté, va considerar que el fet que “Barcelona tingui en un dels seus grans monuments històrics, com és el castell de Montjuïc, un símbol que commemora el feixisme és una vergonya”. En declaracions a aquest diari, Munté recorda que “els dos partits que manen a l’Ajuntament són els mateixos que promouen una nova legislació en favor de la memòria i la reparació històrica dels crims del franquisme” i en aquest sentit els convida a “apressar-se a desmantellar un recinte que encara homenatja el dictador”.

Pel que fa a les actuacions que s’han fet al monument al llarg dels anys retirant-hi les inscripcions netament feixistes i posant-ne d’altres, Munté ho defineix com a “líftings que cerquen un equilibri vergonyós” i demana que es desmantelli com es va fer ja amb el monument als caiguts que hi havia a la Diagonal.

Des del grup d’Esquerra Republicana, es va mostrar l’estranyesa per aquesta circumstància. A instàncies d’aquest diari, el grup d’ERC va fer saber: “No entenem com és que en ple segle XXI tenim un monument feixista a Barcelona sense que ningú s’hagi preocupat gaire per fer-hi res.”

La proposta dels republicans inclou dur a la pràctica un “projecte que creï un espai de memòria i homenatge a les víctimes del feixisme a tota la zona del castell de Montjuïc, el qual incorpori itineraris marcats i projectes educatius i memorialístics, entre d’altres”.

La comissió de la Dignitat adverteix que la modificació de les inscripcions que es van fer als anys vuitanta no fa més que “blanquejar el monument”. Es considera que aquest tipus d’actuacions són “ambigües i no fan sinó jugar a un relat pretesament reconciliador que el que fa és blanquejar el franquisme amb allò que «tots eren iguals»”.

Finalment, la comissió assenyala que “si la llei de memòria estableix que es retirin els monuments que honorin els insurrectes franquistes, és l’hora que es retiri aquest monument”.

Efectivament, l’article 15 de la llei de memòria històrica parla de la retirada d’elements que comportin l’exaltació de la insurrecció militar, com seria el cas. El monument en qüestió no consta que estigui catalogat, i en cas d’estar-ho els experts consultats diuen que es podria descatalogar i procedir a la seva retirada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia