Política

Les entitats veuen els 300 milions com un “pedaç” que no soluciona el problema

la Federació d’entitats d’acció social reclama una aposta per una renda bàsica

Les entitats d’acció social de Catalunya agrupades en la federació ECAS consideren que el paquet de 300 milions anunciats avui pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, per ajudar les persones més vulnerables i les empreses és “un pedaç” que no soluciona un problema “estructural”.

Aragonès ha anunciat en el ple del debat de política general un “escut social” de gairebé 300 milions d’euros per ajudar famílies vulnerables, joves, sector primari i empreses catalanes, un paquet de mesures per afrontar l’encariment del cost de la vida i la crisi energètica.

No obstant això, les entitats han replicat en un comunicat que el que es necessita és “un nou paradigma transformador en línia amb l’aposta per una Renda Bàsica Universal”.

“Més enllà dels efectes limitats de les ’mesures anticrisi’ amb una injecció puntual de recursos, el debat de política general ha de servir per marcar un nou rumb que posi el focus en canvis estructurals amb impacte a llarg termini”, han assenyalat les entitats socials en un comunicat.

Per a les entitats, les “mesures anticrisi” anunciades avui “no poden ser l’única resposta al col·lapse sistèmic que amplia i aprofundeix la bretxa social des de fa més d’una dècada”.

El pla de xoc dotat amb prop de 300 milions d’euros, segons les entitats, “potser pal·liarà parcialment els efectes de les successives crisis que acumulem des del daltabaix financer del 2008, però la política de pegats ja s’ha demostrat àmpliament insuficient i limitada davant la deriva insostenible cap a la precarització, la cronificació de la pobresa i el creixement de les desigualtats”. Les entitats d’acció social reclamen al Govern “mirada llarga i una clara aposta per un nou rumb social”.

“Si no volem perpetuar i agreujar les injustícies que avui condemnen cada vegada més persones a una vida de precarietat i desesperança, és necessària una major determinació i coratge polític per afrontar els problemes d’arrel”, abunden les entitats.

La federació ECAS afirma que “la vulnerabilitat no és de certs col·lectius, és del gruix d’una societat que aboca capes amplíssimes de la seva població a situacions de pobresa i exclusió, vulnerant els seus drets més bàsics i deixant en paper mullat els fonaments de la nostra convivència”. “La necessitat d’un nou pacte de rendes s’ha convertit en una urgència i la iniciativa més prometedora del Govern en aquest sentit és el pla pilot per a una Renda Bàsica Universal, que pot suposar un pas significatiu cap al canvi de paradigma que plantegem en la lògica dels drets i la justícia social”, afegeixen.

A tres mesos de la seva implementació -al gener del 2023 hauria de començar a desplegar-se aquesta renda universal-, les entitats esperen “que representi i es confirmi com una aposta per la universalitat, la incondicionalitat, el repartiment de la riquesa, la prevenció i la igualtat d’oportunitats que també es reflecteixi en la resta de polítiques”.

Les entitats també reclamen complementar el recentment creat Consell Assessor en Política Econòmica i d’Hisenda Pública amb un altre consell assessor en Polítiques Socials perquè “no podem permetre’ns que, una vegada més, es recuperi l’economia però segueixi patint la ciutadania”.

“No hem superat les crisis anteriors i els més desfavorits es van enfonsant cada vegada més alhora que creix el volum de gent a la corda fluixa. Si no volem seguir alimentant les desigualtats i la precarietat en diverses esferes de la vida, hem d’afrontar els reptes que se’ns presenten de forma estructural i col·lectiva”, conclouen les entitats socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia