Política

Comuns insten Aragonès a convèncer JxCat sobre l’acord de claredat

Li recorda que ells ja van fer la mateixa proposta davant el president Torra ara fa cinc anys

La líder d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha instat el president Pere Aragonès a convèncer JxCat sobre l’acord de claredat per celebrar un referèndum: “No és a mi a qui ha de convèncer d’aquesta mesura. Potser abans de proposar un pacte de claredat cal trobar la claredat dins del seu Govern”.

“Benvingut a la proposta que va fer En Comú Podem fa cinc anys. Jo mateixa, en un debat de política general, vaig presentar i vaig defensar aquest acord de claredat davant el president (Quim) Torra. I vostès deien que era una pantalla passada”, ha afirmat Albiach en la seva intervenció al debat de política general, que ha començat aquest dimarts al Parlament.

En el debat, Aragonès ha plantejat un pacte de claredat per aconseguir un referèndum d’autodeterminació acordat a Catalunya, seguint la via canadenca, una proposta que ja ha estat rebutjada pel govern central.

La líder dels comuns ha retret a Aragonès que hagi fet aquesta proposta “sense parlar amb la resta de grups parlamentaris” i sense haver-la negociat prèviament.

“Si aquesta mesura és realment vista com una eina eficaç, on es dialogarà, es treballarà conjuntament per fer avançar el país, la nostra mà està estesa. Però si és per xutar la pilota cap endavant i crear espais estèrils, amb nosaltres no podrà comptar”, ha indicat.Albiach ha advertit també al president que la seva formació no farà “de cascos blaus” en la “fractura” dins dels dos grans partits independentistes.

D’altra banda, Albiach ha titllat de “colador” la proposta d’”escut social” anunciada per Aragonès al debat, que estarà dotada amb 300 milions d’euros. Sobre la negociació pressupostària, Albiach ha llançat un advertiment al Govern: els comuns no donaran “xecs en blanc” a l’executiu, ja que, ha dit, “per a això ja tenen el PSC”.

En la rèplica, Aragonès ha destacat que, si els comuns ja van proposar una llei de claredat, “amb més raó han de rebre-la bé” ara, si bé “les circumstàncies del 2018 respecte a les d’ara eren diferents”.

Per Aragonès, la participació dels comuns en suport a aquesta proposta “honesta i sincera” seria “molt important, ja que la defensarien “en el marc del Govern de l’Estat”, per la qual cosa ha insistit a estendre’ls la mà per fer front comú.

Responent a Aragonès, Albiach ha recordat que la proposta de la claredat estava en un programa electoral d’En Comú Podem, i li ha retret que no es pot negociar “des del faristol”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona