Política

Estat espanyol

Sánchez i Núñez Feijóo es comprometen a fer un “últim intent” per desbloquejar la renovació el CGPJ i el TC

El president del govern i el líder del PP es reuneixen a la Moncloa per intentar desbloquejar l’òrgan de govern dels jutges

El popular assegura han “avançat” per renovar els dos òrgans amb “un nou marc que aprofundeixi en criteris d'independència"

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s’han reunit aquest dilluns al matí per abordar el bloqueig a la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Tots dos han acordat fer “un últim intent” per resoldre la situació de manera ràpida.

Així ho ha assegurat el ministre espanyol de la Presidència, Félix Bolaños, en una compareixença posterior a la trobada entre el cap del govern i el de l’oposició a la Moncloa, que ha durat unes tres hores. “La principal conclusió de la reunió és que tant el president del govern com el líder de l’oposició han acordat fer un últim intent a la negociació per donar una solució ràpida al bloqueig del CGPJ i el TC i superar d’aquesta manera la crisi profunda del Poder Judicial”, ha explicat

Bolaños ha reconegut que la situació provocada per la dimissió del president del CGPJ, Carlos Lesmes, “és molt greu” i ha assegurat que tant el govern com l’oposició són “plenament conscients de la gravetat de la profunda crisi institucional” que ha obert. “És sobre aquesta base que ens comprometem a negociar seriosament per desbloquejar aquesta crisi”, ha afegit.

El ministre ha avançat que s’asseuran a negociar “de manera immediata” i ha afirmat que el seu govern sempre ha tingut la “mà estesa” i “voluntat d’“arribar a un acord”.

També ha confirmat que ell i l’eurodiputat del PP Esteban González Pons han estat designats com a interlocutors per “intentar un acord ràpid”. “Pel govern no quedarà”, ha garantit.

El ministre de Presidència ha evitat parlar del contingut que tindrà la negociació i ha defensat que cal treballar amb “discreció”.

De la seva banda, González Pons ha posat en valor que la trobada ha servit perquè les dues parts hagin decidit que “tornem a negociar i volem reconstruir els ponts”. “No em sembla perdre temps”, ha respost a preguntes dels periodistes. A més, ha celebrat que l’executiu estigui disposat a “fer alguna cosa constructiva”.

González Pons ha afirmat que el PP manté les mateixes condicions que ja va exposar al juliol i ha demanat fixar “criteris d’idoneïtat” dels nous vocals abans de proposar noms. El negociador popular ha insistit en el canvi del sistema d’elecció perquè siguin “els jutges els que triïn els jutges”. “És la base sobre la qual creiem que hem de començar a negociar”, ha defensat.

El dirigent popular ha vinculat la negociació de la renovació del CGPJ amb la tria de nous magistrats del Tribunal Constitucional.


Avenços en la negociació
En un missatge a les xarxes socials després de la trobada amb Sánchez al Palau de la Moncloa, el president del PP ha assegurat que han “avançat per abordar la renovació conjunta del CGPJ i el TC amb un nou marc que aprofundeixi en criteris d’independència” d’aquestes institucions. “Aquest pas es podria haver donat molt abans”, ha ha afegit en un missatge a les xarxes socials.

El líder de l’oposició ha confiat que “també serà possible una reforma legal com demana la Unió Europea (UE) i el PP demana fa mesos”.

Sánchez va convocar la trobada ahir diumenge al vespre després que el president del CGPJ i del Tribunal Suprem (TS), Carlos Lesmes, anunciés ahir que formalitzaria aquest dilluns la seva dimissió davant la manca d’avenços per renovar l’òrgan judicial, que té el mandat caducat des de fa gairebé quatre anys.

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i l’eurodiputat popular Esteban González Pons, els principals negociadors del govern i el PP per desbloquejar el bloqueig al CGPJ, s’han afegit a la reunió a instàncies de Sánchez.

Feijóo ha reiterat en una entrevista a Telecinco, prèvia a la reunió convocada a dos quarts d’onze del matí, que cal modificar el sistema d’elecció del CGPJ però ha avisat que rebutja fer només un “canvi de cromos”. “Acudiré [a la reunió] amb l’ànim, si és possible, de reprendre conversacions”, ha afegit.

El popular ha remarcat que ell va complir la seva obligació quan al juliol va enviar al president del govern espanyol una proposta per actualitzar i aprofundir la independència del Poder Judicial, a la qual, segons ell, Sánchez encara no ha respost.

Núñez Feijóo ha apuntat que ara veurà si poden “avançar”, però ha puntualitzat que “el primer és establir el procediment i, després, els noms”, sobre els quals ha dit que ell no ha avançat.

En aquest sentit, ha reiterat la seva proposta per desbloquejar la situació i ha defensat que aquesta es basa en el “mandat” de la UE de renovar la legislació espanyola perquè “dels 20 membres del CGPJ, dotze, que són jutges i magistrats, puguin opinar i proposar”. “Són coses que hem de fer”, ha dit.

No obstant això, i per desbloquejar la situació, s’ha mostrat disposat a actualitzar el CGPJ amb la llei en vigor i amb el requisit “mínim” que en un termini de sis mesos es presenti una proposta de llei que segueixi la directriu europea per a l’elecció de jutges amb “una mica més d’objectivitat”. “I una vegada que concretem el paràmetre d’objectivitat, fem aquesta renovació i comprometem-nos a modificar la llei i complir amb la normativa europea”, ha defensat.

Sánchez ha anul·lat la seva participació en un acte que tenia a les 12 hores del migdia i la Moncloa ha convocat una compareixença posterior a la trobada per informar dels afers que s’hi hagin parlat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA