Política

àustria

Els condemnats per apologia del nazisme no ocuparan càrrecs públics a Àustria

Fins ara, només les condemnes de més d’un any de presó comportaven la pèrdua del lloc de treball per als funcionaris públics

El govern d’Àustria, format per conservadors i ecologistes, ha anunciat aquest divendres que modificarà la llei vigent per a garantir que cap persona condemnada per apologia del nazisme pugui ocupar un càrrec públic.

“Qui sigui condemnat en virtut de la Llei de Prohibició no té res a fer en una funció pública”, ha declarat la ministra de Justícia, l’ecologista Alma Zadic, en anunciar el pla per a modificar la legislació.

La decisió del govern és una reacció a l’enrenou originat en conèixer-se que l’exèrcit austríac manté en les seves files a un militar professional condemnat a una pena condicional de deu mesos de presó per sortir repetides vegades a la via pública vestit amb un uniforme de les SS i per fer la salutació nazi.

Introduïda dos anys després de la fi de la Segona Guerra Mundial, l’anomenada “Llei de Prohibició” va il·legalitzar a Àustria totes les organitzacions nazis. En 1992 va ser ampliada per a incloure la prohibició de negar, minimitzar, aprovar o justificar els crims del nacionalsocialisme, especialment l’Holocaust jueu, delicte de “negacionisme” penat amb fins a deu anys de presó.

En un comunicat, Zadic i la ministra per a la Constitució, la democratacristiana Karoline Edstadler, han explicat que en el futur qualsevol funcionari públic que sigui condemnat en ferm per aquesta llei perdrà automàticament el seu lloc de treball.

“Qualsevol forma de glorificació del nacionalsocialisme és un atac intolerable a la nostra societat democràtica. Ha d’haver-hi una tolerància zero”, ha afirmat Edstadler.

Amb rang de sotsoficial, el soldat que va deslligar una ona d’indignació va ser processat per sortir cinc vegades al carrer en uniforme de les SS, amb casc nazi, i per fer en la cantina d’un camp de futbol la salutació nazi davant de diverses persones.

El jurat del tribunal va acceptar com a eximent que el soldat estigués borratxo quan va sortir a la via pública vestit de nazi.

Després d’aquesta sentència inicial, un òrgan disciplinari de l’Exèrcit austríac va condemnar a l’home a una multa de 4.968 euros, menys de dos salaris mensuals del militar, sense expulsar-lo de les forces armades.

Segons la legislació vigent a Àustria, l’expulsió automàtica d’un funcionari públic condemnat per la “Llei de Prohibició” només es produeix quan la Justícia imposa una pena major d’un any de presó i és aquesta disposició la que serà modificada, segons ha anunciat el govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia