Política

Johnson es prepara per batre’s amb Sunak i tornar a ser primer ministre

L’exlíder conservador obté els avals i seria el favorit de la militància

El seu antic ministre d’Economia també reuneix el suport necessari i seria el preferit dels diputats

La lluita per convertir-se en el nou primer ministre britànic sembla que ha quedat reduïda a Boris Johnson i Rishi Sunak, el que va ser el seu ministre d’Economia i va forçar la seva dimissió, després que tots dos assolissin ahir els cent avals parlamentaris que es requereixen per poder-se presentar a les primàries. Els cent avals de Johnson encara no estan verificats. A l’hora del tancament d’aquesta edició, encara cap dels dos polítics havia confirmat la seva candidatura. Tenen fins demà, dilluns, a les dues de la tarda per fer-ho amb els avals requerits.

Els conservadors tenen 357 diputats i, per tant, només tres candidats poden aconseguir-los. La tercera en discòrdia és Penny Mordaunt, l’única que ha dit que s’hi presentaria, però que encara no ha reunit el suport necessari. Si l’aconsegueix, si arriba als cent avals parlamentaris, aleshores el candidat amb menys suports dels tres quedaria eliminat. Les primàries començarien dimarts entre els dos que més avals tinguin per sobre dels cent. Tot fa pensar que seran Johnson i Sunak. L’ex primer ministre va arribar ahir al matí a Londres procedent de la República Dominicana, on estava de vacances, per preparar la seva campanya. La seva tornada provoca un gran recel en el seu partit. Johnson té molts adeptes dins de la formació conservadora, però també molts opositors. És una figura que genera molta divisió, no deixa indiferent ningú. Aquests últims dies, els pesos pesants del partit s’han pronunciat a favor de Johnson o en contra.

Molts exmembres del gabinet de Johnson donen suport a Sunak perquè estan en contra de Johnson. Un d’ells és Dominic Raab, vice primer ministre amb Johnson. “No veig com es pot conciliar el seu retorn a la política de primera línia amb aquest comitè que s’acosta i la vista oral”, va dir Raab, en al·lusió al procés que començarà al Parlament a principis del mes que ve per determinar si Johnson va mentir a la cambra amb les festes il·legals a Downing Street durant la covid, quan el país es trobava confinat.

En la vista declararan treballadors de Downing Street i sens dubte es tornarà a desviar l’atenció mediàtica cap a qüestions polèmiques, com es va produir en el mandat de Johnson. Es podria donar la circumstància que Johnson tornés a ser primer ministre i que al cap de poques setmanes fos suspès o expulsat pel Parlament. En qualsevol cas, la tornada de Johnson podria obrir velles ferides.

LES DATES

24.10.22
Finalitza
el termini per a la presentació de candidatures a les primàries del Partit Conservador.
28.10.22
Els conservadors
donaran a conèixer el nom del seu nou líder i nou primer ministre britànic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia