Política

MÈXIC

Polèmica per la proposta de crear un museu del narcotràfic a Mèxic

És una iniciativa de l’alcalde de Badiraguato, municipi d’on és originari el famós narcotraficant Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán

Diverses autoritats del país ja s’hi han mostrat en contra

La proposta oficial de crear un museu del narcotràfic al municipi mexicà de Badiraguato, on va néixer el capo Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán, causa polèmica a Mèxic i representants del governant Moviment Regeneració Nacional (Morena) estan dividits.

“No comparteixo en absolut, i rebutjo emfàticament, la idea de construir un museu del narcotràfic a Badiraguato”, ha expressat aquest dijous el governador de Sinaloa, Rubén Rocha Moya, de Morena, a Twitter.

La controvèrsia va començar dimecres, quan l’alcalde de Badiraguato, José Paz López Elenes, també de Morena, va proposar una consulta pública per instal·lar un “Museu del Narco” a Badiraguato amb una inversió de prop de 15 milions de pesos (uns 750.000 dòlars) .

Va argumentar que el museu permetria el desenvolupament econòmic del municipi, que té menys de 10.000 habitants i és a uns 80 quilòmetres de Culiacan, capital de Sinaloa.

“No podem negar la nostra història, hem de reconèixer-la i sobre aquesta base treballarem, és possible que puguem tenir un museu del narcotràfic, no estem tancats a cap tema”, va declarar als mitjans López Elenes.

A la dècada del 2010, la lluita contra els càrtels a Mèxic va estar dominada per la captura el 2014 del poderós Joaquín Guzmán, per la seva fugida d’un penal de màxima seguretat un any després a través d’un túnel i, finalment, pel seu arrest definitiu a Los Mochis, Sinaloa, el gener de 2016.

La figura del ‘Chapo’, que compleix des del juliol del 2019 una condemna de cadena perpètua als Estats Units per narcotràfic, encara forma part de l’imaginari cultural dels mexicans i s’ha potenciat amb sèries de televisió i la comercialització de diversos productes.

L’alcalde de Badiraguato ha esmentat que escoltarà especialistes per analitzar què recomanen exhibir al recinte, encara que ha admès que “encara no té claredat”.

La controvèrsia creix perquè el cap de setmana passat el president, Andrés Manuel López Obrador, va visitar per quarta vegada Badiraguato enmig de crítiques de l’oposició, que l’acusa de reunir-se amb el càrtel de Sinaloa.

“Hi ha una campanya a les xarxes que vaig a Sinaloa, a Badiraguato, a reunir-me amb membres del càrtel de Sinaloa. Doncs no, vaig a Sinaloa perquè és un estat de gent bona, de gent treballadora, que no s’ha estigmatitzar”, va argumentar el mandatari dilluns.

Mentrestant el governador Rocha Moya, proper al president, ha comentat aquest dijous que Badiraguato, on va néixer, “es distingeix històricament per la vocació de treball, la bondat i la lleialtat de la seva gent” i “aquests valors característics prevalen per sobre de qualsevol insídia que busqui estigmatitzar aquesta noble terra”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona