Política

mèxic

López Obrador assegura que l’Estat espanyol ha mantingut el franquisme sense Franco

El president de Mèxic va fer aquestes declaracions durant una roda de premsa, dijous

“Tot i els canvis en els darrers anys a Espanya, el Pacte de La Moncloa i l’avanç de la democràcia, van donar continuïtat al franquisme sense Franco”. Això ho va dir el president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, dijous en una roda de premsa en la qual comentava els resultats d’una enquesta sobre la popularitat dels líders mundials.

“No puc dir com és l’oposició allà, però ja us ho podeu imaginar”, va explicar el mandatari mexicà, fent-se ressò d’un sondeig que dona al president espanyol, Pedro Sánchez, un 33% d’acceptació com a líder mundial, un suspens.

López Obrador va explicar que, tot i els canvis que ha fet l’Estat espanyol en els darrers anys, com “el Pacte de La Moncloa i l’avenç de la democràcia”, ha donat “continuïtat” al franquisme sense el dictador, la qual cosa, segons la seva opinió, “no ajuda” als valors democràtics.

Aquesta no és la primera vegada que el mandatari mexicà fa al·lusió públicament a l’Estat espanyol i amb aquesta contundència. A principi d’any, concretament el 9 de febrer passat, va proposar posar en “pausa” les relacions entre el seu país i l’Estat espanyol, tot i que posteriorment va matisar que no es tractava d’una “ruptura”, sinó d’un temps de reflexió per “internalitzar” que ja no hi té cabuda “el saqueig” ni la “corrupció”.

Les paraules de López Obrador van provocar un fort malestar en el govern espanyol, amb el ministre d’Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, exigint un aclariment al seu homòleg mexicà, Marcelo Ebrard.

El cap de la diplomàcia espanyol va dir que l’Estat espanyol no havia fet res que pugues justificar una declaració d’aquell tipus.

El llegat colonial espanyol

El dirigent mexicà s’ha mostrat molt crític amb el llegat colonial espanyol, exigint en diverses ocasions a l’Estat que es disculpi. En aquest sentit, López Obrador va enviar una carta a Felip VI el març de 2019 reclamant que “l’Estat espanyol admeti la seva responsabilitat històrica” per les ofenses comeses durant la conquesta i “ofereixi les disculpes o rescabalaments polítics que convinguin”. Una petició que va tornar a formular l’octubre de 2021. El govern espanyol no ho ha fet. Les autoritats espanyoles sempre han rebutjat amb fermesa la petició del president mexicà de demanar perdó pels abusos de la conquesta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia