Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

L’opositor rus Ilià Yashin rebutja l’acusació de l’Exèrcit rus per difamació

Està acusat de culpabilitzar els militars russos de la massacre de Butxa

El dirigent opositor rus Ilià Yashin, processat per denunciar els crims de guerra suposadament comesos per l’Exèrcit rus en el nord de Kíiv, ha expressat aquest dimarts davant la cort el seu rebuig a aquesta acusació i ha assegurat que es tracta d’un assetjament polític il·legal.

“No estic d’acord amb l’acusació presentada. Considero que aquesta causa penal ha estat fabricada i mostra clars signes d’assetjament polític il·legal”, ha afirmat durant la vista, segons el portal Mediazona.

Yashin feia referència a les acusacions de la Fiscalia, que l’incrimina per haver responsabilitzat a l’Exèrcit rus de la massacre comesa en Butxa, al nord de Kíiv, i ha assenyalat que són infundades.

“La veritat és que quan parlava dels successos en Butxa, vaig seguir les normes clàssiques del periodisme: vaig proposar al públic no sols la meva valoració dels successos, sinó que vaig transmetre diferents punts de vista sobre aquest tema. Vaig expressar tant la versió oficial de la part ucraïnesa com la postura oficial del Ministeri de Defensa rus”, ha argumentat.

Segons Ucraïna, després de la retirada de les forces russes de Butxa, localitat situada a 30 quilòmetres de Kíiv, van ser trobats més de 400 cossos amb senyals de trets, tortura o lesions de diferent gravetat, part d’ells exhumats de fosses comunes.

Rússia, per part seva, nega que els seus militars assassinessin civils i assevera que es tracta d’un muntatge de Kíiv.

Segons Yashin, l’única cosa que va fer va ser posar en dubte públicament les paraules dels funcionaris militars russos.

“Potser es pot empresonar a una persona per això? Potser això no contradiu la Constitució i, més encara, el sentit comú?”, ha indicat.

Yashin va defensar que “els ciutadans no estan obligats a creure tot el que diuen les autoritats. És més, considero que els ciutadans estan obligats a escoltar diferents punts de vista, dubtar, analitzar, i després, treure les seves pròpies conclusions”.

El polític rus ha argumentat a més que les seves declaracions no van ser motivades per “odi polític”, una circumstància que podria agreujar la seva condemna. “No hi ha cap prova que confirmi el meu odi. L’odi ha motivat, més aviat, a aquells que desfermen guerres que als qui tracten de detenir-les”, ha afegit.

En la vista, que va durar més de cinc hores, han participat diversos testimonis i perits de la Fiscalia. La cort va intentar infructuosament reproduir el vídeo de les declaracions de l’opositor que va difondre en la plataforma YouTube, considerat la principal prova en contra seva, però per fallades tècniques l’arxiu no es va obrir.

Yashin, antic diputat municipal que es troba a la presó preventiva des de juliol, podria ser condemnat a una pena de cinc a deu anys de presó per “difondre informació falsa” sobre les Forces Armades de Rússia.

L’opositor, de 39 anys, és un dels pocs dirigents opositors que no ha abandonat Rússia des de l’inici de l’“operació militar especial”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs