Política

irlanda del nord

Els partits nord-irlandesos demanen a Sunak més negociacions amb la UE

El Sinn Féin creu que Londres no té un pla concret sobre el protocol del Brexit que afecta Irlanda del Nord

Els partits nord-irlandesos han demanat aquest dijous al govern britànic que detalli com aconseguirà un acord amb la Unió Europea (UE) per a solucionar la qüestió del Protocol del Brexit per a la província, la paràlisi de la qual manté suspès el govern autònom de Belfast.

Londres ha confirmat que el primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, mantindrà aquest dijous trobades amb les formacions a Belfast, on li demanaran claredat sobre els seus plans de negociació amb Brussel·les.

El nacionalista Sinn Féin, primer partit nord-irlandès, ha opinat avui que Londres, en realitat, “no té un pla concret” i que aquest buit impedeix la restauració de l’Executiu de poder compartit amb els unionistes.

“No hi ha propostes específiques sobre com obtindran un acord sobre el protocol”, ha afirmat la vicepresidenta del Sinn Féin, Michelle O’Neill, qui ha assenyalat que ha “escrit reiteradament” a Sunak des que va assumir el lloc de primer ministre a l’octubre per a demanar-li una “reunió política”. “No vull una trobada per a prendre te i rebre la seva solidaritat, vull que surtin compromisos polítics”, ha agregat la líder republicana.

Per la seva banda, el Partit Democràtic Unionista (DUP), segona formació al parlament nord-irlandès, ha assenyalat que vol “veure progressos” en les converses que mantenen Londres i Brussel·les, per la qual cosa és necessari “intensificar-les” per a assolir una solució.

“La clau per a restaurar el govern nord-irlandès radica a assegurar la posició d’Irlanda del Nord dins del mercat intern del Regne Unit”, ha subratllat el seu president, Jeffrey Donaldson. El probritànic DUP es nega a formar un govern regional de poder compartit amb el Sinn Féin fins que no es reformi o elimini el controvertit protocol.

D’acord amb aquest instrument, acordat per Londres i Brussel·les, Irlanda del Nord segueix dins del mercat interior comunitari i britànic, per la qual cosa els controls al comerç entre el Regne Unit i la UE s’efectuen en els punts d’entrada nord-irlandesos, i això ha portat una nova burocràcia que afecta el comerç.

Aquesta frontera comercial situada en la mar d’Irlanda és també una barrera política per a la comunitat unionista protestant, que sosté que diferència a la província i posa en perill la seva relació amb la resta del Regne Unit, més ara que els nacionalistes volen avançar cap al seu objectiu històric de reunificar l’illa d’Irlanda.

Sunak visita Irlanda del Nord enmig del bloqueig polític a la regió

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, inicia aquest dijous una visita de dos dies a Irlanda del Nord en un moment en el qual la regió britànica continua sumida en una crisi política pel bloqueig dels unionistes a la formació d’un nou Executiu de poder compartit.

En el seu primer viatge com a cap de govern a Belfast, Sunak mantindrà reunions informals amb els líders de les principals forces polítiques nord-irlandeses, inclòs Jeffrey Donaldson, cap del Partit Democràtic Unionista (DUP) i Michelle O’Neill, líder del Sinn Féin, ha indicat en un comunicat Downing Street.

Els republicans van guanyar les eleccions el maig passat, però els probritànics del DUP han vetat la formació de govern i asseguren que mantindran el bloqueig fins que es retiri el Protocol per a Irlanda del Nord acordat entre Londres i la Unió Europea (UE) abans del Brexit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia