Política

crisi energètica

Els líders de la UE insten els ministres d’energia a arribar a un acord sobre el topall del gas dilluns vinent

Els caps d’estat no han entrat en qüestions tècniques i confien que es tanqui un preu límit abans d’acabar l’any

Els líders dels 27 estats membres de la Unió Europea han arribat a un acord polític per instar els ministres d’energia a consensuar un topall del gas al mercat de referència a Europa –el TTF holandès– el dilluns vinent, quan se celebrarà el darrer consell d’energia de l’any.

En un comunicat emès aquest dijous en el marc del Consell Europeu que se celebra a Brussel·les, els caps d’estat han subratllat la importància d’assolir un consens abans que finalitzi l’exercici amb l’objectiu de “protegir els ciutadans i l’economia davant els preus excessivament alt”.

Malgrat la rellevància que els líders han donat a aquesta qüestió, però, en la reunió d’aquest dijous no s’han debatut qüestions tècniques com l’import del topall.

Segons han informat fonts diplomàtiques, hauran de ser els ministres d’energia els que fixaran els detalls de la mesura la setmana que ve.

El missatge dels líders de la Unió Europea arriba després que la darrera reunió extraordinària dels ministres d’energia celebrada el passat dimarts Brussel·les acabés sense acord. Malgrat que alguns dels dirigents van reconèixer que en la trobada s’havien fet “progressos i avenços importants” –així ho va reconèixer la vicepresidenta espanyola, Teresa Ribera–, també van apuntar que en algunes de les qüestions més significatives estaven “lluny de l’acord”.

El punt que continua generant més diferències és precisament el preu que marcarà el topall. En la seva primera proposta, la Comissió Europea va fixar un import de 275 euros per MWh, un límit que el govern espanyol va qualificar de “broma de mal gust” per considerar-lo excessivament elevat i “molt allunyat de la realitat”. A la pràctica, aquest topall seria “inaplicable” i provocaria l’efecte contrari al desitjat, afavorint l’especulació, segons va defensar Ribera.

Per contra, els països del nord temen que un topall massa baix pugui posar en perill el subministrament. En un intent d’acostar les posicions, la presidència txeca del Consell va proposar situar el topall del gas al TTF en 200 euros per MWh i un període d’activació més curt respecte al de la Comissió.

Més enllà del missatge sobre el topall el gas, el Consell Europeu també ha instat els diferents ministres a consolidar els mecanismes de solidaritat per fer front a l’hivern 2023/2024, un hivern que dirigents europeus com la presidenta de la Comissió, Ursula Von der Leyen, ja han assegurat que serà “més complicat” que l’actual.

En aquest sentit, els caps d’estat de la UE han subratllat la importància d’impulsar una plataforma de compres conjuntes, incrementar les reserves de gas i reforçar les converses amb proveïdors d’energia “fiables”, així com dissenyar plans de contingència per reduir la demanda de gas de cara al pròxim exercici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia