Política

puerto rico

La Cambra Baixa dels EUA aprova un referèndum per a Puerto Rico sobre el seu futur

La consulta es farà el 5 de novembre del 2023

La Cambra Baixa estatunidenca ha aprovat aquest dijous un projecte de llei sobre l’estatus de Puerto Rico que autoritza la celebració el novembre de 2023 d’un referèndum vinculant a l’illa per a definir el seu futur polític.

La Cambra de Representants va donar el seu vistiplau a aquesta normativa per 233 vots a favor i 191 contra, després de la qual cosa haurà de seguir el seu tràmit parlamentari al Senat abans de ser ratificada pel president, Joe Biden.

L’encara projecte de llei reconeix que l’estatus territorial de Puerto Rico limita el ple desenvolupament polític, econòmic i social de l’illa i que el govern federal té la responsabilitat de facilitar l’elecció i transició a un estatus polític no territorial.

Puerto Rico és territori estatunidenc des de 1898 i és considerat com un Estat Lliure Associat, amb Constitució pròpia i amb un important grau d’autonomia, encara que els EUA es reserven apartats com a defensa, moneda, immigració i duanes, entre altres.

La normativa en qüestió autoritza la celebració d’un plebiscit el 5 de novembre de 2023, patrocinat per l’Executiu federal, sobre el seu estatus polític.

En concret, precisa les opcions d’estatus no territorial –ser un estat de ple dret dels EUA, la independència o la lliure associació– i estableix un procés i dates perquè el Departament de Justícia revisi els materials informatius per als votants i el disseny de les paperetes.

“És una bona solució que permetrà als porto-riquenys decidir per si mateixos quin ha de ser el següent pas. Hem de donar-los aquesta oportunitat”, ha apuntat a l’inici del debat en la Cambra Baixa el legislador demòcrata Jim McGovern, president del Comitè de Regles.

Abans de la seva votació, l’Administració de Joe Biden havia donat el seu beneplàcit a la mesura.

“Durant massa temps, els residents de Puerto Rico, més de tres milions de ciutadans estatunidencs, s’han vist privats de l’oportunitat de determinar el seu propi futur polític i no han rebut tots els drets i beneficis de la seva ciutadania per residir en un territori estatunidenc”, ha dit en un comunicat l’Oficina de Gestió i Pressupost.

En aquesta mateixa nota s’ha considerat que la normativa fa “un pas històric” a l’hora de corregir la situació i s’insta el Congrés a actuar amb rapidesa per a posar el futur de Puerto Rico en mans dels seus ciutadans, que en la seva opinió “és on correspon”.

El governador de Puerto Rico, Pedro Pierluisi, ha estat present en la votació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia