Política

regne unit

Sunak promet canvis en el protocol d’Irlanda del Nord

El Protocol del Brexit per a Irlanda del Nord té bloquejada la formació del govern compartit entre el Sinn Féin i el DUP a la província

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha assegurat aquest divendres que intensificarà els seus esforços per a acordar amb Brussel·les canvis en “àrees” del Protocol del Brexit per a Irlanda del Nord que “amenacen” la relació de la província amb la resta del Regne Unit.

Sunak ha efectuat aquestes declaracions a Belfast, després d’iniciar aquest dijous la seva primera visita a la regió, on es va reunir amb les formacions nord-irlandeses per a abordar la crisi política provocada pel bloqueig dels unionistes a la formació d’un nou Executiu de poder compartit.

“Estic totalment compromès a resoldre alguns dels problemes del protocol, a protegir la posició d’Irlanda del Nord al Regne Unit i, amb això, a restaurar l’Executiu (nord-irlandès)”, ha afirmat el líder conversador britànic.

Sunak ha aclarit que no s’ha fixat una data límit per a arribar a un acord amb la Unió Europea (UE), però ha insistit que treballa “a tota màquina” per a aconseguir avanços.

Londres i Dublín confien que les parts trobaran en les pròximes setmanes una solució que satisfaci a la segona força regional, el Partit Democràtic Unionista (DUP), que mantindrà el seu veto a entrar en un Executiu liderat pel nacionalista Sinn Féin fins que es modifiqui el protocol.

En virtut d’aquest instrument, acordat per Londres i Brussel·les, Irlanda del Nord segueix dins del mercat interior comunitari i britànic, per la qual cosa els controls al comerç entre el Regne Unit i la UE s’efectuen en els punts d’entrada nord-irlandesos, i això ha portat una nova burocràcia que afecta el comerç.

Aquesta frontera comercial situada en la mar d’Irlanda és també una barrera política per a la comunitat unionista protestant, que sosté que diferència a la província i posa en perill la seva relació amb la resta del Regne Unit, més ara que els nacionalistes volen avançar cap al seu objectiu històric de reunificar l’illa d’Irlanda.

“L’important per a mi és protegir la posició d’Irlanda del Nord al Regne Unit. En el protocol hi ha clarament àrees que amenacen aquesta unió”, ha afegit avui Sunak.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona