Política

Estat espanyol

El Senat ratifica la reforma de la sedició i malversació

El text final exclou la part relativa a la reforma judicial, la tramitació de la qual ha estat suspesa pel TC

Junts critica que la modificació suposa la “criminalització de conductes democràtiques” i ERC lamenta “la manca d’acompanyament d’una part significativa de l’independentisme”

El Senat espanyol ha aprovat definitivament aquest dijous la proposició de llei orgànica que elimina el delicte de sedició i modifica el de desordres públics i malversació. La iniciativa registrada per PSOE i Unides Podem i acordada amb ERC ha rebut 140 vots a favor, 118 en contra i 3 abstencions.

El ple de la cambra alta ha estat marcat per la intervenció del Tribunal Constitucional (TC), que ha obligat a retallar el text de la proposició de llei per la suspensió de la dues esmenes que s’hi van introduir al Congrés per desbloquejar la renovació del mateix TC. El text final que es publicarà al Butlletí Oficial de l’Estat no inclou aquesta part, després que el Constitucional ratifiqués ahir dimecres a la nit la decisió de paralitzar-les.

El portaveu del PP al Senat, Javier Maroto, ha defensat que portant el text al TC i sol·licitant la suspensió cautelaríssima de les dues esmenes, els populars han volgut “solucionar un nyap i un atropellament”. “S’han topat amb l’Estat de dret, això és el que ha passat”, ha afirmat.

Segons Maroto, el problema és de “formes” i “el PP recorre el que està mal fet”. També ha criticat que la reforma del Codi Penal s’ha fet “al dictat” de l’independentisme.

El PP així com Junts, Vox, UPN i Cs han defensat les seves esmenes a la totalitat contra el text, que no han prosperat. El senador de JxCat Josep Maria Cervera ha remarcat que el seu partit “no avala la criminalització del procés” i ha denunciat que la reforma implica “considerar el referèndum i els seus actes preparatius com a delictes punibles”. A més, ha advertit que els canvis legislatius suposen “ampliar la criminalització de conductes democràtiques” amb la reformulació dels desordres públics.

La portaveu d’ERC a la cambra alta, Mirella Cortès, ha respost a Junts que “la manca d’acompanyament d’una part significativa de l’independentisme” en la negociació empresa per ERC amb el govern espanyol “no reforça la posició negociadora de Catalunya”. “Si totes les formacions estiguessin acompanyant, els resultats serien molt millors”, ha remarcat. Cortès ha retret a Junts que “la crítica contínua sense proposta porta a un carreró sense sortida”.


Reforma de la sedició i malversació
La reforma parteix d’un acord entre el PSOE i ERC per la derogació del delicte de sedició. Com a contrapartida hi ha un enduriment dels desordres públics agreujats, castigats amb fins a tres anys de presó en els casos de pertorbació “rellevant” de la pau pública mitjançant la “violència o intimidació”, fet que deixa oberta la porta als jutges per valorar aquesta “intimidació”.

PSOE i ERC també van acordar una de les modificacions de la llei que ha generat més debat, la del delicte de malversació. La reforma distingeix entre diversos tipus de malversació segons si hi ha ànim de lucre personal o no, i rebaixa substancialment –però no despenalitza– els casos d’autoritats que destinen diners públics a una finalitat diferent a la que estaven assignats.

Per als casos en què hi hagi un “dany o entorpiment greu del servei” al que anaven destinats els diners s’estableixen penes d’un a quatre anys de presó. Si no és “greu”, només inhabilitació de fins a tres anys.

Un cop es publiqui al BOE, la llei entrarà en vigor als 20 dies. Per tant, ja ho farà a principis de 2023. A partir d’aquest moment, serà el Tribunal Suprem qui haurà de revisar les penes dels líders independentistes condemnats per sedició i malversació.


Polèmica amb el TC
La reforma ha estat envoltada de polèmica pel seu contingut i per la seva tramitació exprés. El govern espanyol ha hagut d’afrontar les crítiques de l’oposició de dretes que ha dut la qüestió al TC abans que la reforma hagi acabat la tramitació parlamentària. La suspensió per part del Constitucional de la part que cercava desbloquejar la renovació del TC ha obligat la comissió de Justícia del Senat a retallar el text que s’ha debatut aquest dijous, un fet inèdit a les Corts espanyoles.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va retreure al PP a la sessió de control d’ahir dimecres a la tarda a la cambra alta que hagi aconseguit “emmudir les Corts”, però va advertir als populars que el “parlament parlarà amb veu alta i clara”. I és que PSOE i Unides Podem preveuen rescatar les parts suspeses i aprovar-les a través d’una proposició de llei específica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona