Política

El PSC de Girona vol inversions de 80 milions als pressupostos de la Generalitat per tancar “deutes històrics” al territori

Reclama “partides específiques” per al projecte del Trueta, les variants d’Olot-Les Preses i 15 MEUR a centres educatius

El PSC de Girona vol que els pressupostos de la Generalitat per al 2023 incloguin inversions de 80 milions d’euros per tancar “deutes històrics” al territori. A la proposta que han fet arribar al Govern, els socialistes reclamen que els comptes de l’any vinent incloguin “partides específiques” per redactar el projecte del nou Trueta i el Campus de Salut, poder engegar l’obra de les variants d’Olot-Les Preses i o destinar 15 milions a centres educatius. Dins aquest llistat, concreta el primer secretari del PSC de Girona, Marc Lamuà, s’hi inclou “posar fil a l’agulla” per retirar barracons, fer millores a l’institut Salvador Sunyer de Salt, un nou edifici a l’institut escola Vila-romà de Palamós o el nou institut de Vilafant.

Marc Lamuà assegura que des del PSC s’ha fet “tot el possible” perquè no hi hagués pròrroga dels pressupostos a Catalunya i que, avui per avui, “l’únic culpable” que a 1 de gener els comptes no estiguin aprovats és “el president de la Generalitat”. El primer secretari dels socialistes gironins subratlla que, des d’aquest novembre, el PSC ha fet “fins a catorze reunions” per intentar desencallar el sí als pressupostos del 2023. Però també ha volgut deixar clar quines són les propostes que ells posen damunt la taula per donar suport als comptes.

A les comarques gironines, específicament, la proposta del PSC inclou inversions per valor de més de 80 milions. Van destinats, subratlla Lamuà, a corregir “deutes històrics” amb el territori. Sobretot, en infraestructures viàries i equipaments educatius.

D’entrada, el primer secretari no ha amagat que el nou Campus de Salut és un “projecte cabdal” i, per això, el PSC reclama que aquest 2023 es consignin 2 milions per poder tirar endavant el projecte del nou Trueta. En paral·lel, dins aquelles inversions que considera estratègiques, Lamuà també hi situa desencallar les obres de les variants d’Olot i Les Preses i que els comptes incloguin “partides específiques” per materialitzar-ne l’execució entre els anys 2024 i 2025.

La proposta dels socialistes també inclou partides que s’enfilen a 11 milions per a Girona ciutat. La més gran, de 5 milions, s’ha de destinar a eliminar l’amiant del carrer Barcelona. Aquí, de fet, Marc Lamuà ha recordat que fa pocs dies l’Ajuntament en bloc va donar suport a una moció del PSC perquè es fes efectiva la retirada del fibrociment, i ha desitjat que “aquesta unanimitat” també es traslladi al Parlament.

Altres inversions a la ciutat són 1 milió per al nou CAP de l’Eixample (avui, sense partida), mig milió d’euros per al nou institut Ermessenda i mig més per a l’escola de música Isaac Albéniz, i 4 milions per al pla de millora de la planta de valorització energètica de Campdorà.

En infraestructures viàries, la proposta del PSC reclama destinar 15 milions per millorar diferents trams de la xarxa de carreteres. En concret, la GI-634 entre Colomers i Verges, la C-31 entre Verges i Torroella, la C-252 a Verges i la C-66 a la Bisbal. Destaquen també 20 milions per al perllongament de la C-31 entre el Pont del Príncep i l’estació de l’AVE a Vilafant, 3,5 milions per a la ronda nord de Figueres o 1 milió per a la variant est de Ripoll.

En paral·lel als projectes de carreteres, Marc Lamuà també ha posat l’accent en tot aquell paquet d’inversions que es refereix a centres educatius. Aquí, els socialistes reclamen destinar-hi 15 milions. Dins d’aquest global, hi ha 6 milions per al nou institut Salvador Sunyer de Salt, 4 milions per al nou institut de Sant Joan de les Abadesses, 2 milions per a cadascun dels projectes dels nous instituts a Lloret de Mar i Vilafant, 1 milió per al nou edifici a l’institut escola Vila-romà de Palamós i 30.000 euros per fer millores a l’escola de Portbou.

Lamuà, a més, ha subratllat que les diferents partides també han de servir per “posar fil a l’agulla” i retirar barracons dels centres educatius. “A les comarques gironines hi ha més de 72 centres que encara tenen algun barracó, alguns d’ells des de fa 27 anys; en aquest sentit, som la pitjor demarcació de Catalunya”, ha assegurat Lamuà.

El llistat d’inversions a les comarques gironines que els socialistes han inclòs a la seva proposta es completa amb d’altres partides repartides arreu de la demarcació. Entre aquestes hi ha, per exemple, 2 milions per a una comissaria a Cassà de la Selva, 4 milions per ampliar dos ponts sobre el Ridaura a Platja d’Aro, 2 milions per ampliar el CAP de Palafrugell, 1 milió per remodelar la Casa del Mar de l’Escala o 2 milions per recuperar antics espais industrials i colònies al Ripollès.

Lamuà ha subratllat que “la política exigeix acords per millorar i transformar la nostra societat” i, en aquest sentit, ha afirmat que el PSC entén que les seves propostes són “raonables i necessàries” i “posen les bases per garantir el benestar de la ciutadania”. “Per aquest motiu, exigirem que s’incloguin als pressupostos per al 2023; aquest és el nostre paquet per poder-los aprovar”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona