Política

pròxim orient

Provocadora visita del ministre ultradretà Ben Gvir a l’Esplanada de les Mesquites de Jerusalem

L’oposició israeliana adverteix que pot desencadenar una escalada de violència

L’ultradretà Itamar Ben Gvir, líder de la formació racista Sionisme Religiós, ha visitat aquest matí l’Esplanada de les Mesquites de Jerusalem, per primera vegada des que es va confirmar en ministre de Seguretat Nacional, ha informat el seu portaveu. La visita ha enfurismat els palestins que veuen aquest moviment com una provocació.

“El nostre govern no es rendirà davant les amenaces de Hamas”, ha dit Ben Gvir en un comunicat difós pel seu portaveu recollit pel diari The Jerusalem Post, després que el grup palestí que governa a la Franja de Gaza amb qui Israel ha mantingut múltiples guerres en els darrers anys, hagués advertit que aquesta visita era una “línia vermella”.

La visita de Ben Gvir a l’Esplanada de les Mesquites arriba ni una setmana després d’haver-se convertit en ministre de Seguretat Nacional, càrrec que li atorga poders sobre la policia. Aquesta no és la primera visita que el polític ultradretà visita l’Esplanada de les Mesquites, el tercer lloc més sagrat de l’islam. Ha visitat el lloc en nombroses ocasions des que l’any 2021 va convertir-se en diputat, però la seva presència com a ministre li dona una altra dimensió.

Després de Ben Gvir anunciés la seva intenció d’anar de visita a l’Esplanada de les Mesquites, el líder de l’oposició israeliana i exprimer ministre, Yair Lapid, va advertir-lo que no ho fes. Ho va qualificar de “provocació deliberada” que “posarà vides en perill i costarà vides”.

“Per dèbil que sigui Netanyahu, s’ha de plantar i dir-li que no hi vagi”, va afegir Lapid.

El setembre del 2000 una polèmica visita de l’aleshores líder del Likud, Ariel Sharon, a l’Esplanada de les Mesquites va ser un dels detonants de la segona intifada, que va allargar-se fins al 2005.

Un adolescent palestí mort per foc israelià a Betlem

Un noi palestí de 15 anys ha mort avui per foc israelià durant una incursió de l’exèrcit al camp de refugiats de Dheisha, a la ciutat de Betlem, al sud de la Cisjordània ocupada. “L’exèrcit d’ocupació va irrompre en el campament iva procedir a escorcollar les cases de la gent, fet que va derivar en enfrontaments, durant els quals els soldats israelians van disparar indiscriminadament foc real, pilotes de goma, gas i bombes de so”, va informar l’agència oficial palestina Wafa citant fonts de seguretat.

Ayad va ser ferit de bala en el pit durant els enfrontaments i traslladat a l’Hospital Beit de Jala, on els metges van certificar la seva mort. Un altre nen va resultar ferit per poc real durant la incursió. Es tracta del tercer palestí mort per foc de l’exèrcit israelià, després dels dos adolescents morts dilluns a Jenin, també a Cisjordània.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia