Política

PRÒXIM ORIENT

Ben Gvir ordena retirar les banderes palestines de l’espai públic a Israel

Per al nou ministre de Seguretat Nacional, d’ideologia supremacista jueva i antiàrab, mostrar la bandera de Palestina és “una forma de terrorisme”

La policia no està convençuda de tenir justificació legal clara per fer complir la mesura, segons els mitjans

Onejar banderes palestines a Israel no és il·legal ni està vetat formalment, però els cossos policials les requisen sovint en actes públics o en protestes al·legant motius d’ordre públic

El nou ministre de Seguretat Nacional d’Israel, l’ultradretà Itamar Ben Gvir, ha ordenat a la policia israeliana que retiri qualsevol bandera palestina que estigui penjada o onegi en espais públics del país, segons ha informat premsa local.

Ben Gvir, d’ideologia supremacista jueva i antiàrab, “ha enviat a l’oficina del comissionat de policia una ordre que estableix que tots els agents de qualsevol rang estan autoritzats a baixar les banderes de l’Autoritat Palestina”, ha concretat un comunicat de la seva oficina difós per mitjans israelians.

Onejar banderes palestines a Israel no és il·legal ni està vetat formalment, però els cossos policials les requisen sovint en actes públics o en protestes al·legant motius d’ordre públic.

Prohibir per llei que es llueixi la bandera palestina també ha estat part de l’agenda política de la dreta i extrema dreta israeliana, que el juny passat van intentar impulsar legislació per al seu vet, tot i que finalment la iniciativa no va seguir endavant.

Per Ben Gvir, “mostrar la bandera (palestina) és una forma de terrorisme”. Tot i així, segons mitjans, la policia està confusa en no estar convençuda de tenir justificació legal clara per fer complir la mesura.

L’ordre del ministre es produeix després que la setmana passada se celebrés en un poble palestí del nord d’Israel una festa per rebre Karim Younis, pres palestí amb ciutadania israeliana alliberat després d’estar 40 anys empresonat per càrrecs de terrorisme.

Ben Gvir va intentar prohibir l’esdeveniment —en el qual es van onejar banderes palestines— al·legant que s’hi expressaria suport al terrorisme.

Finalment la policia no va impedir la celebració, fet que ha causat ara la reacció més contundent del titular de Seguretat Pública.

“No pot ser que els infractors de la llei onegin banderes terroristes, incitin i donin suport al terrorisme”, ha dit el ministre, que ha afegit que “identificar-se amb un terrorista i causar danys als soldats de l’exèrcit israelià no està protegit per la llibertat d’expressió” “.

Ben Gvir forma part del govern liderat per Benjamin Netanyahu, una coalició de forces de dreta, extrema dreta i religioses jueves que es considera la més dretana de la història d’Israel.

Des que l’executiu es va crear fa tot just deu dies, ha endurit les seves polítiques en relació amb la qüestió palestina, i s’espera que prengui posicions molt més contundents als territoris ocupats.

La setmana passada ja va anunciar sancions contra l’Autoritat Nacional Palestina (ANP), després que aquesta encapçalés una iniciativa davant l’ONU contra l’ocupació israeliana.

Entre altres mesures, va denunciar l’ANP, Israel també va revocar el permís de viatge al seu ministre d’Afers Estrangers, Riyad al-Malki.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia