Política

El PSC vol que el Parlament insti el govern a avançar en la Ronda Nord i acordar el model aeroportuari

Els comuns reclamen a l’executiu que prioritzi les inversions al Vallès que comportin una reducció de CO2

El PSC portarà a votació en el ple de la setmana que ve una moció amb la qual vol que el Parlament insti el govern a fer efectiu el conveni per la Ronda Nord el primer trimestre de 2023 i a pactar una comissió per acordar el nou model aeroportuari en el primer semestre del 2023. Aquests són dos dels punts que estan sobre la taula en la negociació pressupostària. D’altra banda, En Comú Podem du una moció en què exigeix que l’executiu “prioritzi les inversions del pla específic de mobilitat del Vallès que comportin una reducció de CO2 i un augment de la quota del transport públic”. Els socialistes presenten una altra moció en què reclamen al Govern que destini una partida de 100 MEUR als pressupostos pel Pacte contra la Segregació escolar.

Els socialistes volen que el Govern i el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana facin efectiu, durant els primers tres mesos de l’any, el conveni d’acord i finançament que garanteixi la redacció del projecte de la Ronda Nord dels sistemes urbans de Terrassa, Sabadell i Castellar, proposada en el pla específic de mobilitat del Vallès. I que també es garanteixi, així, l’execució de les obres per part de la Generalitat.

Pel que fa a l’aeroport, els de Salvador Illa volen que l’executiu acordi amb el govern espanyol, durant el primer semestre del 2023, una comissió tècnica “que permeti acordar el nou model aeroportuari que necessita Catalunya”. També volen que la cambra “constati” els “reiterats incompliments del Govern de les resolucions que l’instaven a continuar parlant amb el govern espanyol i amb AENA per a transformar i ampliar l’aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat en un veritable hub internacional”. Tot plegat, detallen, amb “respecte a la biodiversitat i a les directives ambientals europees, posant especial cura en la preservació de l’espai natural protegir del Delta del Llobregat”.

Aquestes són dues de les demandes del PSC en una moció que aquest divendres publica el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) i que està farcida de demandes en infraestructures. En aquesta iniciativa també demanen que s’acordi amb el govern espanyol el model de traspàs de recursos econòmics necessaris per a la gestió dels serveis ferroviaris que siguin competència de la Generalitat. També que es concreti, en un termini de dos mesos, el calendari per fer efectius l’allargament de la Línia 3 fins a Esplugues de Llobregat; de la Línia 4 fins a La Sagrera; i de la Línia 1 fins a Badalona. També encarregar els estudis informatius per a l’arribada de la línia S2 a Castellar del Vallès de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, així com el desdoblament de l’R6 fins a Igualada i l’R5 fins a Manresa.

La demanda dels comuns

Per la seva banda, els comuns també portaran al ple una moció sobre la mobilitat al Vallès. En aquest cas, reclamen a l’executiu que prioritzi aquelles inversions del Pla Específic de Mobilitat del Vallès que comportin una reducció de les emissions de CO2 i un augment de la quota modal del transport públic, especialment pel que fa als desplaçaments interns.

També volen que s’iniciï els treballs per a la connexió dels Ferrocarrils des de l’estació de Sabadell Parc del Nord fins a Castellar del Vallès. Que es construeixi dues noves estacions a la línia S1 de FGC, una a Rubí-la Llana i l’altra a Terrassa-la Rambleta.

El grup de Jéssica Albiach vol que es construeixin els intercanviadors ferroviaris entre les línies S1 i S2 de FGC i la línia R8 de Rodalies i que es negociï amb el govern espanyol un calendari d’execució de diverses actuacions ferroviàries a la xarxa de Rodalies del Vallès, com el desdoblament de l’R3 fins a Vic, la construcció de la línia orbital ferroviària, la connexió entre l’R3 i R8 i entre l’R3 i l’R8 o el baixador de Montornès Nord, entre d’altres.

Peticions del PSC en educació

El Parlament també debatrà una moció d’educació del PSC-Units. La principal demanda que fan al Govern és que creï una partida en els pressupostos que avui dia encara negocien pel desplegament del Pacte contra la Segregació Escolar.

Demanen 100 MEUR i que es destinin, principalment, a la millora de la dotació dels centres educatius del Servei d’Educació de Catalunya per reforçar el seu personal de suport a la complexitat, així com per l’alumnat de tots els cursos d’infantil, primària i secundària obligatòria amb necessitats específiques de suport educatiu, per garantir la seva escolarització i fomentar la seva continuïtat educativa.

El PSC també vol que s’impulsi abans que acabi març una taula amb experts per analitzar les proves de competències, que s’incrementin les dotacions de professionals per reforçar l’atenció a l’alumnat amb necessitats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia