Política

MAR OSETE MÁRQUEZ

CAP DE L’OPOSICIÓ A SANT JOAN DE VILATORRADA (ERC)

“He trobat a faltar empenta al govern quan l’oposició no marcava les pautes”

Retreu al govern que no ha sabut dialogar prou amb l’oposició i això ha portat el municipi a prorrogar pressupostos des del 2020

Va ser regidora d’Educació en l’anterior mandat i assegura que molts dels projectes que havien impulsat no han tingut continuïtat ara

Sosté que no renunciaran a la piscina coberta que sempre han defensat

Els acords amb Ciutadans van provocar mala maror i desconfiança a l’inici del mandat
Per tirar endavant projectes cal un pressupost. No es pot anar tants anys amb comptes prorrogats

Mar Osete s’ha convertit en cap de l’oposició a Sant Joan de Vilatorrada de sorpresa. En les eleccions del 2015 va ser la número 3, ERC va treure tres regidors i va poder governar com a regidora d’Educació gràcies al pacte entre els republicans i CiU. En els comicis del 2019 va pujar un esglaó a la llista i va ser la número 2, però una candidatura independent liderada pel farmacèutic Jordi Solernou va guanyar i va relegar ERC a l’oposició, malgrat que els republicans van repetir el resultat que quatre anys enrere els havia obert la porta del govern. Més endavant, amb el mandat en curs, el cap de llista d’ERC, Ramon Planell, va deixar el partit, desencantat per l’estratègia nacional, poc després que també ho fes el número 3, Jordi Pesarrodona, pel mateix motiu. Així, Osete s’ha convertit en la cap de l’oposició i la primera espasa d’ERC per intentar superar el tràngol de les dimissions.

Després li preguntaré per l’acció de govern, però és inevitable començar mirant-nos el melic. Com va encaixar el partit les dues dimissions?
Al principi és clar que ens va afectar molt. Eren dos companys molt actius i en Ramon, de fet, era el nostre portaveu. Són decisions que pren cada persona i tothom és lliure de fer-ho. Tots sabem que això de la política és per un temps i cadascú ha de poder decidir quan acaba aquesta etapa sense ser jutjat. Però és cert que tots dos havien fet coses molt importants per al poble i se’ls ha de reconèixer la feina. En Jordi ha fet molt culturalment per a Sant Joan. Per exemple, la fira Embarrats. I en Ramon es va dedicar molt a temes de medi ambient, com ara la Ruta del Torrent Fondo, i també el canvi d’enllumenat al municipi.
Creu que poden pagar la crisi electoralment?
És possible. Però nosaltres ho volem capgirar. Nosaltres el que volem és treballar per al municipi. Estem fent una llista de gent jove i gent molt compromesa al municipi, des de temes com ara el medi ambient, el feminisme, els esports... Ha passat això, sí, però fem el dol, comencem i tirem endavant.
Des de fa uns mesos vostè és la portaveu d’ERC i la cap de l’oposició, i el partit també l’ha escollit com a alcaldable per a les municipals. Esperava que algun dia li tocaria aquest rol?
Gens ni mica. Ha estat del tot sobrevingut. Des del dia que entro a formar part de l’Ajuntament fins al dia que m’escullen candidata.
ERC va entendre que els guanyadors de les eleccions pactessin amb el PSC?
Ens va sorprendre, la veritat. Resulta que vam treure més vots que en les anteriors eleccions i ens vam quedar en l’oposició. Les reunions pels pactes no van anar del tot bé. Bé, per a nosaltres sí, però sembla que per a Alternativa no tant. Ens vam assabentar del pacte amb els socialistes per la premsa.
Alternativa, la llista independent, va guanyar. I sembla que qui més hi va perdre va ser CiU (reconvertida en Junts), que va perdre 500 vots i tres regidors. En canvi, vostès, que també eren en el govern, van tenir 200 vots més. Com s’explica?
L’explicació no la sabem, però el que és clar és que l’actual alcalde, Jordi Solernou, era molt popular perquè ha estat tota la vida farmacèutic, i el dia a dia a la farmàcia i el contacte amb la gent van ajudar-lo a tenir aquesta quantitat de vots.
I ha canviat la manera de governar?
Jo crec que sí. Nosaltres, almenys, hem vist un canvi. En el mandat passat vam optar per moltes propostes socials i aquest govern no hi ha donat continuïtat. Jo vaig ser regidora d’Educació i havíem aconseguit implantar més beques i equilibrar el preu de la llar d’infants municipal amb el de la Generalitat. En aquest mandat no s’ha apostat per res més i creiem que feia falta.
És clar que també hi ha hagut una pandèmia.
Sí, és evident. No només aquí, a tots els ajuntaments. Ningú estava preparat. Va ser un tràngol i molt dur, per a tots. Des de l’oposició, en aquell moment no hi havia colors i ens vam oferir al que ens demanessin. Però sí que hem vist que, en aquest mandat, si l’oposició no era la que tibava i deia unes pautes del que calia fer, faltava una mica d’empenta.
En què ho han notat?
En el pressupost, per exemple. Anem amb pressupostos prorrogats. Estem demanant en cada ple que es tirin endavant, però no hi ha manera... I amb tot el que comporta això. Igual que les ordenances, que tampoc s’han apujat. És un peix que es mossega la cua: si tu no reps, tampoc pots donar.
I per què no s’aproven?
No ho sabem. Des de l’oposició hem demanat més d’una vegada d’asseure’ns i mirar de tirar-ho endavant d’alguna manera. No podem anar tants anys amb comptes prorrogats. L’últim va ser el del 2020.
Sí, i va ser en un ple mogut, amb part de l’oposició abandonant la sessió a mig fer.
Sí. Ho van aprovar amb el vot de Ciutadans i aprofitant que ens faltava un regidor. No van comptar amb nosaltres per fer-los, hi havia moltes mancances socials que feien que no hi estiguéssim a favor, i menys de la manera com es va fer.
Ha canviat la manera de funcionar des de la plantada en el ple?
No aleshores, però sí des de fa un any o així. Ara s’ha demostrat que, si ens citen i compten amb l’oposició, treballem i hi ha resultats. Si se’ns ha buscat i ens hem assegut junts, hem pogut tirar endavant coses com ara el nou ROM i l’ordenança de civisme.
I a què atribueixen aquest canvi de tarannà negociador?
Per a nosaltres és molt bo, eh?, però no ho sabem. No és que ens menyspreessin, però sí que vam començar amb molts estira-i-arronses. Els acords amb Ciutadans provocaven molta tensió en cada ple, hi havia mala maror i desconfiança. I ens assabentàvem de moltes coses després.
Creu que ha funcionat el pacte entre Alternativa i el PSC?
La visió des de fora era que sí. Però ara que també hi ha aquest canvi sí que veiem que no tenen aquesta unió que tenien al principi o que ens semblava que tenien. Veiem alguns comportaments que ens fan pensar que no deu ser tot tan plàcid.
Per les eleccions?
Sí.
I en què ho veuen?
Entre ells. En el mateix ple sí que acaben votant el mateix en moltes coses en què han d’anar units, però sí que veus una mica de desavinences. No és cap tema concret, però sí que hi ha aquestes diferències en els arguments que abans no vèiem.
Quan la van escollir alcaldable, va dir que en el mandat actual havien quedat encallades carpetes que vostès havien iniciat en el passat. Quines?
La zona esportiva, que va començar en el nostre mandat i on encara queden moltes coses per fer. És una de les prioritats que tenim. No només és l’exterior de la zona esportiva, sinó que tenim molta població, que per sort practica molt esport, i ens trobem que la zona cada cop queda més petita. A més, el terra del pavelló s’ha de canviar ja. Jo m’entrenava en bàsquet quan es va inaugurar i encara anava a l’escola, fa molts anys.
I la piscina coberta que tant han defensat des d’ERC?
No hi renunciem. Tenim una caldera de biomassa al pavelló que seria suficient per portar la piscina coberta. No caldria una inversió gaire gran. Sempre l’hem portat en el nostre programa, però mai s’ha fet.
Però, quan eren en el govern, la van encarrilar?
No. S’havia parlat de reservar alguna partida per fer l’estudi de com fer la infraestructura per aprofitar-la tant a l’hivern com a l’estiu.
I en temes socials, que comentava abans, què ha quedat aturat, al seu parer?
Les beques que vam començar. Nosaltres pensàvem que es podia fer una ampliació i començar a pensar en les colònies d’estiu perquè se’n puguessin beneficiar infants i joves.
L’alcalde repetirà com a candidat. En el seu nomenament va dir que volia seguir per continuar projectes que la pandèmia no li havia permès fer.
La pandèmia justifica aquell any i tot el que comporta i està comportant: la crisi, la repercussió de la covid... Però per tirar projectes endavant cal un pressupost. No es pot anar fent modificacions de crèdit i estirant del romanent que es va deixar del nostre mandat. Si hi havia aquests projectes, el primer que s’ha de fer és un pressupost.
Està afirmant que el govern actual s’està menjant els estalvis que va fer l’anterior?
Mirat així, sí. Fa uns anys es va sanejar l’Ajuntament i va acabar quedant un romanent alt que ara s’està gastant. La nostra preocupació és què es trobarà qui entri, quines coses podrem fer i si hi haurà diners o no.
Tem trobar-hi deute?
Deute no, però sí que no hi haurà diners per fer coses. A veure com queda el romanent.
Ho considera un mandat perdut?
Perdut no. No podem dir que s’hagi fet tot malament ni atribuir-ho tot a la covid. S’han fet coses petites, però es podia anar més enllà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona