Política

REGNE UNIT

Sunak ordena investigar la declaració fiscal del president dels ‘tories’

Nadhim Zahawi, que també és ministre sense cartera de l’executiu britànic, va admetre el cap de setmana haver pagat una multa a Hisenda després de detectar un error, que va qualificar de “no deliberat”, en el pagament d’impostos

El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha demanat aquest dilluns al seu assessor ètic independent, Laurie Magnus, investigar la polèmica sobre la declaració fiscal del president del Partit Conservador, Nadhim Zahawi.

El cap de setmana, Zahawi —que és ministre sense cartera a l’executiu i exerceix el càrrec administratiu de president del partit tory— va admetre haver pagat una multa a la Hisenda britànica (HMRC, per les sigles en anglès) després de detectar un error, que va qualificar de “no deliberat”, en el pagament d’impostos.

“La integritat i la responsabilitat són realment importants per a mi i clarament en aquest cas hi ha preguntes que necessiten resposta”, ha declarat Sunak als periodistes durant una visita avui a un hospital a Northamptonshire, al nord d’Anglaterra.

“És per això que he demanat al nostre assessor independent que arribi al fons de tot, que investigui l’assumpte a fons i estableixi tots els fets i m’assessori sobre el compliment del codi ministerial (de conducta) per part de Nadhim Zahawi”, ha afegit .

El cap del govern ha ressaltat que Zahawi ha accedit “a cooperar plenament amb aquesta investigació”.

El Partit Laborista, primer de l’oposició britànica, ha demanat la dimissió del president dels tories.

En una declaració, Zahawi ha saludat la decisió del primer ministre i ha ressaltat que espera “poder explicar els fets d’aquest problema a Laurie Magnus i el seu equip. Estic segur que vaig actuar correctament en tot moment i espero respondre totes i cadascuna de les preguntes específiques en un entorn formal”.

“Per garantir la independència d’aquest procés, seria inapropiat continuar discutint sobre aquest tema, ja que continuo amb els meus deures com a president del Partit Conservador”, ha afegit.

Segons va revelar el diari The Guardian, Zahawi va acordar amb Hisenda saldar un deute pendent amb un recàrrec del 30%, per la qual cosa va abonar un total de 4,8 milions de lliures (5,47 milions d’euros).

Segons Zahawi, que va ser ministre d’Economia entre el juliol i el setembre de l’any passat, el recàrrec està relacionat amb la firma de demoscòpia YouGov, que va fundar l’any 2000.

En ser nomenat ministre l’estiu passat, “van sorgir qüestions sobre els meus assumptes fiscals”, en particular al voltant d’unes accions de la seva empresa que estaven en possessió del seu pare, va afirmar.

La número dos del Laborisme, Angela Rayner, ha dit el cap de setmana que, “si ha mentit i enganyat els ciutadans i Hisenda sobre els seus assumptes fiscals, crec que la seva posició és insostenible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona