Política

ESTAT ESPANYOL

El Congrés dona llum verda a les mesures del govern espanyol per frenar la inflació

El Reial decret llei ha estat aprovat per 175 vots a favor, 7 en contra i 164 abstencions, entre les quals hi ha hagut les del PP, Vox i Cs

El ple del Congrés dels Diputats ha convalidat aquest dimarts el Reial decret llei amb les últimes mesures del govern per lluitar contra l’elevada inflació causada per la guerra a Ucraïna, entre les quals hi ha l’eliminació o la rebaixa de l’IVA en certs aliments bàsics.

El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha estat l’encarregat de defensar aquest Reial decret llei, aprovat per 175 vots a favor, 7 en contra i 164 abstencions, entre les quals hi ha hagut les del PP, Vox i Cs.

A més, s’ha acordat gairebé per unanimitat la seva tramitació com a projecte de llei pel procediment d’urgència.

El decret inclou mesures com la supressió de l’IVA per als aliments de primera necessitat i la rebaixa de l’IVA del 10 al 5% per a olis i pasta, així com un xec de 200 euros per a llars amb rendes anuals de fins a 27.000 euros i la gratuïtat el 2023 dels trens de Rodalies i mitja distància, entre altres.

Bolaños, en la defensa del decret llei, ha remarcat que la situació “és complexa” i “queden incerteses per aclarir”, però ha volgut transmetre la idea que l’executiu farà “el que calgui per protegir les famílies i les empreses mentre duri la guerra”.

Al seu parer, és difícil dir que no a aquest elenc de mesures que protegiran la nostra ciutadania, llevat que s’intenti fer mal al govern, alhora que ha deixat clar que evitaran la política de la por i treballar per tenir un país més just.

La diputada d’Unides Podemos Pilar Garrido ha insistit que aquest Reial decret inclou mesures “de la dignitat” perquè “protegeixen la vida de les persones”, a més que “tracten de garantir béns bàsics”, i haurien de ser defensades “per qualsevol govern de qualsevol color i qualsevol representant que respecti el seu poble”.

El PP està d’acord amb la rebaixa de l’IVA als aliments perquè va ser una de les mesures que va proposar per frenar l’elevada inflació, però no hi ha votat a favor perquè esperava que aquesta reducció inclogués també la carn, el peix i les conserves.

De fet, el seu portaveu Jaume Eduardo d’Olano ha assegurat que el seu grup votaria a favor del decret si es tramitava com a projecte de llei i s’hi incloïa aquesta o altres mesures proposades pels populars, com l’extensió de la bonificació dels combustibles als autònoms.

Cs havia anunciat l’abstenció del seu grup, mentre que Vox no havia confirmat el sentit del seu vot, tot i que el seu portaveu Iván Espinosa dels Monteros havia insistit que aquest executiu “només encerta quan rectifica” i copia les propostes del seu grup.

El PNB, el PDeCAT, Més País i Compromís havien anunciat el seu vot a favor, tot i que Joan Baldoví, de Compromís, ha criticat la part del decret que “relaxa les condicions ambientals per a la implantació de renovables” i ha lamentat que es deixi fora a 250.000 explotacions agràries perquè no reben les ajudes de la PAC.

Per la seva banda, Idoia Sagastizabal, del PNB, ha plantejat alguns dubtes sobre l’eliminació o reducció de l’IVA a certs aliments, una mesura que “no està focalitzada en els més vulnerables”, “no està estudiada per reduir la desigualtat” i “beneficia a persones amb rendes altes”.

EH Bildu i ERC no havien decidit el sentit del seu vot, tot i que Oskar Matute ha fet referència a les “ombres” que inclou aquest decret, com una reducció de l’IVA que “beneficia els rics” i “eixampla l’esquerda de desigualtat”, per això ha demanat “que limitin el preu dels aliments”, o la relaxació que es fa per donar llum verda a projectes energètics sota el paraigua de les renovables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA