Política

TEDH

El tribunal d’Estrasburg condemna doblement Rússia per violacions de drets humans

La sentència fa referència als casos d’un ciutadà rus resident a Txetxènia que va patir tortures i al d’una família de periodistes

Moscou haurà de pagar-los 52.000 i 29.000 euros respectivament

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha publicat avui la sentència de dos casos contra Rússia, en què el país és condemnat per actes de tortura contra un ciutadà rus resident a Txetxènia, així com per violacions de drets humans contra una família de periodistes.

Atès que els fets van passar abans de l’expulsió de Rússia del Consell d’Europa, el 16 de març de 2022, el tribunal amb seu a Estrasburg es va considerar competent per jutjar aquests fets, que s’avaluen amb un jutge ad hoc (creat per a situació concreta) encarregat d’estudiar aquest tipus de casos.

El primer cas fa referència al defensor de drets humans rus Ruslan Kutaiev.

Involucrat en la celebració d’una conferència pel 70è aniversari de la deportació de la població txetxena del 1944 (reconeguda com un acte de genocidi pel Parlament Europeu), Kutaiev va ser interpel·lat per persones armades i camuflades que el van torturar el febrer del 2014.

Kutaiev va rebre cops i descarregues elèctriques de dos homes que ell va identificar com el viceministre txetxè de l’Interior i un funcionari de l’administració presidencial txetxena. Posteriorment va ser condemnat a quatre anys de presó per possessió d’heroïna.

El tribunal europeu ha reconegut avui els maltractaments patits per l’activista, que “va aportar un relat detallat i coherent, suportat per proves suficients”, per sobre de la versió oficial del govern rus, que l’acusava de possessió d’estupefaents.

Així, ha condemnat Rússia per detenció arbitrària en violació dels drets a la llibertat, seguretat i un procés equitatiu; de manera que haurà de pagar 52.000 euros a Kutaiev.

La segona denuncia afecta la família de periodistes formada per Zoya Svetova, Viktor Dzadko i els seus fills Filipp, Tikhon i Timofey Dzyadko.

El 28 de febrer del 2017, la policia es va presentar a l’apartament familiar amb una ordre de registre i va requisar material electrònic objectes personals i part del treball periodístic de Svetova.

Poc després van descobrir, gràcies als seus advocats, que aquesta ordre corresponia a una investigació penal del 2003 contra Mikhail Khodorkovski, anteriorment un dels homes de negocis més rics de Rússia. Svetova va treballar anys enrere a l’organització sense ànim de lucre Open Russia, fundada per aquest magnat.

A la seva sentència, el TEDH ha dictaminat que els periodistes “no van ser acusats ni sospitosos de cap infracció penal” i que l’ordre de registre utilitzava termes molt generals, per la qual cosa es va violar el seu dret a la vida privada.

El tribunal també reconeix “una ingerència que no era necessària en una societat democràtica” a la feina periodística de Svetova, una violació de la llibertat d’expressió de la reportera; a més de constatar que “els cinc demandants van ser privats d’un recurs (judicial) efectiu”, ja que no se’ls va permetre denunciar el registre davant dels tribunals nacionals.

Els magistrats europeus ressalten igualment “la no participació del govern” rus en el procés, recordant que “els Estats estan obligats a cooperar” amb el TEDH, cosa de la qual Rússia no està eximida tot i no ser part ja del Consell d’Europa.

Per això, el TEDH ha condemnat Rússia a pagar una suma total de 29.000 euros a la família de Svetova i Dzyadko.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona