Política

Nacionalisme balear a l’alça

Els partits sobiranistes podrien experimentar un creixement que els faci tenir més pes

El sobiranisme d’esquerres té un partit independent en cada illa, mentre que el centrista El Pi és per a totes les Balears

Els partits nacionalistes i sobiranistes a les Illes Balears se la juguen en les eleccions autonòmiques del 28 de maig. Segons diverses enquestes, Més per Mallorca, Més per Menorca, El Pi i Gent per Formentera podrien ser decisives, i la tendència a l’alça els podria fer guanyar pes relatiu. Actualment, aglutinen 80.000 vots i deu diputats d’un Parlament de 59 (si bé el diputat de Gent per Formentera està en coalició amb el PSIB): set escons d’esquerres i tres de centristes (El Pi). En les dues legislatures passades, els sobiranistes d’esquerres han sostingut l’executiu liderat per la socialista Francina Armengol, i Més per Mallorca n’ha format part, igual que la marca balear de Podem. Ara volen avançar més en la llengua, la reducció del turisme i el canvi de model econòmic.

Com indica Julián Claramunt, politòleg i cofundador del web d’anàlisi política balear Passes Perdudes, les candidates amb més força són la popular Magda Prohens i l’actual presidenta Armengol: “Tot i que el PP es recupera i segurament serà la primera força, el bloc d’esquerres és vencedor en la majoria d’enquestes, perquè el PSOE es manté i Més podria créixer una mica.” Claramunt considera que un altre partit que podria ser decisiu és El Pi-Proposta per les Illes i que els nacionalistes de centredreta, si obtenen representació (ara, tres diputats), podrien decantar la balança cap al PSOE o el PP.

Els partits sobiranistes i nacionalistes coincideixen que cal defensar la identitat i l’autogovern, així com enfortir les relacions entre els Països Catalans, sobretot per la llengua. Els d’esquerres tenen un partit en cada illa, mentre que El Pi abraça tot el territori, però tots són insularistes.

Més per Mallorca (quatre escons) és el partit més gran. El seu coordinador general i candidat el 28-M, Lluís Apesteguia, assegura que el conjunt de l’esquerra sobiranista “surt a guanyar”. Apesteguia, que és batlle de Deià, on el PP havia tingut majoria absoluta, afirma que les forces sobiranistes han de ser majoritàries, perquè “cal afrontar diferent el pacte amb el PSIB”. “Si no es compleixen les nostres exigències, no es pot donar per fet que serem en el govern”, hi afegeix. Valora els avenços laborals, mediambientals, en igualtat, en la normalització del català i en les relacions amb Catalunya i el País Valencià, però en llengua creu que cal avançar més, així com en el canvi de model econòmic. Darrerament, es va eliminar el català com a requisit per accedir a la sanitat, fet que ha obert la porta a trencar el govern. Apesteguia sosté que cal obrir una nova etapa de negociació amb l’Estat, si cal amb més confrontació, per defensar l’autogovern, la llengua i el finançament i que “el cicle de l’Estatut”, iniciat amb la reforma del 2007, “s’ha acabat perquè el finançament no s’ha millorat ni s’han transferit competències”.

D’altra banda, El Pi, presidit per Tolo Gili, centrarà la campanya en la idea que “s’està perdent l’essència de ca nostra, que està en perill”, i insta a “defensar” la idiosincràsia, la llengua i l’autogovern. Gili atribueix el retrocés a la pressió demogràfica causada per la immigració i el turisme. Assevera que “cal deixar de dependre tant del turisme i apostar per la indústria”. El PI vol reduir el turisme amb limitacions d’entrades i demana la gestió dels ports i aeroports, petició compartida per la resta de formacions nacionalistes. Critica que amb el govern socialista balear s’ha empitjorat en indicadors com el PIB i hi ha hagut renúncies en la defensa del català, com l’eliminació del requisit per accedir a la sanitat. El Pi es presenta com a alternativa per “centrar polítiques”, “evitar la ultradreta” i també “les polítiques d’extrema esquerra, com la limitació dels preus del lloguer”. Volen vendre car el vot cap al PSIB o el PP. Rebutgen plenament Vox i són lluny de Podem. El candidat, Josep Melià, intentarà repetir resultats després que el partit hagi superat una crisi interna, “anteposant el projecte a personalismes”.

Un altre partit sobiranista d’esquerres que aspira a créixer és Més per Menorca. El seu coordinador general, Miquel Àngel Maria, espera tenir grup propi (calen tres escons) i guanyar el Consell Insular (equivalent a la Diputació provincial): “Connectem amb els joves i podem créixer.” Una clau de la campanya liderada pel candidat Josep Castells serà l’aposta per impulsar el català i “decidir des de Menorca”: s’oposen al centralisme estatal i al mallorquí. Pretenen “incrementar la capacitat del Consell Insular amb més competències” per guanyar sobirania.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona