Política

Turquia

Ankara acusa Washington d’alimentar el terrorisme pel suport a milícies kurdes a Síria

El ministre d’Interior turc retreu als Estats Units haver “construït” Al Qaida

Considera un estratègia de “guerra psicològica” el tancament de consolats i institucions occidentals a Istanbul per una amenaça terrorista

El govern turc ha tornat a acusar aquest dijous els Estats Units d’Amèrica (EUA) d’“alimentar” el terrorisme amb el seu suport a grups kurds al nord de Síria i ha afirmat que Occident no vol que Turquia sigui “independent”.

“Sabem qui alimenta les organitzacions terroristes. És Estats Units qui alimenta el PKK/PYD”, ha denunciat el ministre turc d’Interior, Suleyman Soylu, que ha associat les respectives sigles de les guerrilles kurdes actives a Turquia i les milícies de Rojava.

Mentre que les primeres són considerades terroristes per la Unió Europea (UE) i Estats Units, les segones són aliades de Washington en la seva lluita contra Estat Islàmic.

Soylu ha afirmat que EUA i Occident “porten anys alimentant amb diners, logística i recursos humans” aquests grups, que Ankara considera branques de la mateixa organització.

El titular d’Interior turc ha lamentat que Washington no ha renunciat als seus somnis d’establir un “Estat terrorista” a la frontera turca, en referència a la creació d’una nació autònoma kurda. A més, ha assenyalat que va ser Estats Units qui “va construir” el grup terrorista Al Qaida.

“EUA i Occident no volen que siguem independents i lliures en aquesta regió”, ha assegurat Soylu.

D’altra banda, ha considerat que els tancaments de consolats i institucions europees a Istanbul els últims dies, sota l’argument d’una amenaça terrorista, respon només a una estratègia de “guerra psicològica contra Turquia” que executen “ambaixadors”, tot i que no ha especificat a qui es refereix. El ministre ha assenyalat que aquests tancaments arriben quan Turquia s’ha posat l’objectiu de rebre 60 milions de turistes aquest any.


Amenaça terrorista a Istanbul
Diversos països occidentals, entre ells l’Estat espanyol, han advertit els seus ciutadans residents a Turquia de l’elevat risc d’atemptat a Istanbul, en relació amb la crema d’exemplars de l’Alcorà a alguns països del nord d’Europa. En els últims dies, grups d’extrema dreta han cremat o destrossat públicament còpies del llibre sagrat dels musulmans a països com Suècia, Dinamarca i Països Baixos.

Davant d’aquesta amenaça, s’han tancat temporalment oficines consulars i institucions culturals a Istanbul, com l’Institut Cervantes. “En la línia de prudència i de seguretat amb els principals països de la UE davant sospites d’amenaces terroristes, s’ha tancat durant aquesta setmana al públic el Consolat General d’Espanya a Istanbul i l’Institut Cervantes”, va informar ahir l’Ambaixada espanyola a Ankara.

El centre de batxillerat francès Pierre Loti també ha informat avui d’un tancament de dos dies. El col·legi és al barri de Beyoglu d’Istanbul, on s’ubiquen també diverses esglésies i oficines consulars de països occidentals. “Demanem disculpes per aquest inconvenient aliè a la nostra voluntat, seguirem mantenint-los informats”, ha comunicat el centre francès als pares dels alumnes. La zona de Beyoglu ha estat objecte d’atacs terroristes en el passat.

Els Estats Units va ser el primer país a emetre una alerta per terrorisme. “Després de les recents cremes de l’Alcorà a Europa, el govern nord-americà alerta els seus ciutadans sobre possibles atacs de represàlia de terroristes contra llocs de culte a Turquia”.

La comunitat armènia també ha advertit els seus membres de l’arribada a Turquia de terroristes del grup gihadista Estat Islàmic, i ha recomanat cancel·lar durant tres mesos els actes de les congregacions religioses, així com “prendre precaucions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia