Política

Turquia

Ankara esclata contra Washington

El ministre turc d’Interior exigeix a l’ambaixador nord-americà que “tregui les seves mans brutes de Turquia”

Turquia critica els països occidentals per no compartir informació sobre una possible amenaça terrorista a Istanbul

El ministre d’Interior de Turquia, Süleyman Soylu, ha exigit aquest divendres a l’ambaixador dels Estats Units d’Amèrica, Jeffrey L. Flake, que tregui les seves “mans brutes” de Turquia, segnos informa l’agència turca Anadolu.

“Li ho dic des d’aquí a l’ambaixador nord-americà: sé què has fet escriure a quins periodistes. Treu les teves mans brutes de Turquia”, ha manifestat Soylu durant una conferència a Antalya, durant la qual ha acust la legació dels EUA d’intervenir en la política turca.

“Turquia té aquest infortuni: tot ambaixador nord-americà que arriba a Turquia s’afanya a plantejar-se com pot fomentar un cop, com pot perjudicar Turquia”, ha afirmat Soylu.

“Des de fa anys és un dels infortunis més importants de Turquia, tot ve d’aquí. Reuneix els altres ambaixadors i els xiuxiueja consells”, ha afegit el ministre.

Les declaracions de Soylu es produeixen un dia després que Turquia convoqués els ambaixadors de nou països occidentals per criticar la seva decisió de tancar temporalment les missions consulars i emetre alertes de seguretat després de les recents cremes d’exemplars de l’Alcorà a diversos països europeus. Els Estats Units i altres països han recomanat als seus ciutadans que evitin certes zones turístiques del centre d’Istanbul així com les rodalies d’esglésies i sinagogues.

Ankara va trallada als diplomàtics dels Estats Units, Països Baixos, Suïssa, Suècia, Regne Unit, Alemanya, Bèlgica, França i Itàlia que la seguretat de les missions diplomàtiques estava garantida i que els tancaments només ajudaven les organitzacions terroristes.

En aquest context, Soylu ha suggerit que el responsable d’aquesta mesura, que Anckara interpreta com una forma de pressió, és Washington, i que els països europeus li han seguit el pas.

Durant el mes passat, les ja incòmodes relacions entre Turquia i Estats Units s’han tensat també per la negativa d’Ankara de donar el seu vistiplau a l’ingrés de Suècia a l’OTAN, al·legant que la política d’Estocolm perjudica la seguretat de Turquia.

“A Europa fan el mateix, l’ambaixada nord-americana gestiona Europa. Es creuen que poden dissenyar Turquia, s’asseuen junts per somriure i crear un joc, una conspiració”, ha denunciat el polític.

“Sé perfectament què heu fet, quins passos heu donat, com voleu regirar Turquia. Treu de Turquia aquestes mans  brutes, aquestes cares de somriure de màscara”, ha reiterat Soylu.


Turquia critica Occident per no compartir anàlisis de seguretat
El ministre d’Exteriors de Turquia, Mevlut Cavusoglu, ha criticat els països occidentals que han emès recentment advertències de seguretat sobre un possible risc d’atemptat a Istanbul per no compartir informació amb Ankara ni assenyalar cap risc específic.

“Diuen que hi ha una amenaça terrorista. Ara bé, si hi ha una amenaça terrorista, no ens haurien de dir-nos, especialment si són aliats, d’on procedeix aquesta amenaça?”, ha preguntat el cap de la diplomàcia turca en una roda de premsa a Ankara.

“Ens diuen: «Tenim informació concreta, hi ha una amenaça. Per això tanquem». Però de qui procedeix? D’on? Qui ho farà? No ens donen informació al respecte”, ha lamentat.

Cavusoglu ha assenyalat que els països aliats “han de compartir aquesta informació amb nosaltres, és a dir, amb les nostres forces de seguretat, amb la nostra intel·ligència, i si existeix aquesta amenaça, cal eliminar-la abans que es converteixi en un atemptat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia