Política

La llei mordassa no es tomba

El PSOE incompleix la promesa de derogació i la llei repressiva del PP del 2015 continuarà vigent, davant l’enuig d’ERC i EH Bildu

El sindicat Jupol triomfa com a contrapoder legislatiu després de conquistar la majoria policial el 2019 tot emulant l’ascens de Vox i posant fi a 40 anys del SUP

Es mantenen les pilotes de goma dels antidisturbis i les devolucions en calent

Quintana perdia l’ull el 2012 i poc abans Cabacas va morir a Bilbao

“És un homenatge a la contribució dels catalans a la història d’Espanya.” La sala Prim del Congrés era inaugurada el 23 de juny del 2014 amb aquestes paraules de l’aleshores president del Congrés, el popular Jesús Posada, en el bicentenari del naixement de Joan Prim i Prats, assassinat el 1870 al carrer del Turco (avui Marqués de Cubas). Nou anys després, la sala Prim va certificar ahir que la contribució dels diputats dels grups catalans –i bascos– no ha estat capaç de doblegar la reticència del PSOE a la derogació dels aspectes més lesius de la llei mordassa, aprovada el 2015 per la majoria absoluta del govern de Mariano Rajoy i que finalment continuarà vigent intacta més enllà de la present legislatura. L’enrocament del PSOE en dos punts, el manteniment de les pilotes de goma com a material antidisturbis dels agents espanyols i les devolucions en calent de migrants a les fronteres, va fer fracassar la promesa de derogació de la llei de seguretat ciutadana –el seu nom real al BOE– i ni tan sols va arribar al ple, perquè va expirar ahir a la comissió d’Interior per un únic vot: els sís del PSOE (13), Podem (4) i el PNB (1) a sostenir el text de mínims van topar amb els nos d’ERC, EH Bildu i Junts (sumats als del PP, Vox i Cs però pels motius contraris). El fracàs de no tombar la llei mordassa és el triomf del sindicat ultra Jupol com a contrapoder legislatiu i lobby de pressió després de conquistar la majoria policial el 2019 tot emulant l’ascens de Vox i posant fi a 40 anys de domini del SUP.

El compromís de Pedro Sánchez amb la derogació de la llei mordassa ve del 2015, tres anys abans de l’accés a La Moncloa en la moció de censura del juny del 2018. “La derogarem tan aviat com arribem al govern, no en tinguis cap dubte”, li va respondre l’aleshores candidat del PSOE a Daniel Berlanga, de 32 anys i amb una dependència del 82%, quan la nit del 29 de novembre del 2015 i en directe a La Sexta li exigia saber què faria amb la llei. “Avançarem en drets, derogant la llei mordassa perquè cap societat realment lliure persegueix la llibertat d’expressió”, proclamava Sánchez el setembre del 2018 sent ja president i complint cent dies a La Moncloa. I ho reiterava l’octubre del 2021 en el congrés del PSOE a València i el 8 de febrer del 2023 en la sessió de control al Congrés.

Tres hores de reunió de la comissió d’Interior a la sala Prim, però, engolien vuit anys de promeses i inauguraven ahir el torn de repartir la culpa. “La meravellosa proposta que suposadament deroga la llei mordassa i que suposadament per culpa nostra no es farà continua permetent això, que són devolucions en calent i que és apallissar la gent a la frontera, i això, que és treure un ull a la gent amb una pilota de goma”, va etzibar Rufián al PSOE i a Podem tot exhibint dues fotografies: una d’Ester Quintana i una de la frontera de Melilla.

“Jupol, qui pressiona?”

Després de refusar que la pressió i la culpa siguin per als republicans, el portaveu d’ERC al Congrés va denunciar la influència que ha tingut Jupol –el sindicat policial ultradretà sorgit del primigeni Jusapol– en tot el procés negociador com a contrapoder legislatiu a l’ombra. “Qui pressiona? Jusapol? Jusapol està pressionant el PSOE? Si és així, han d’explicar per què i amb què pressionen. Jusapol està pressionant Unides Podem? Podria ser. Ho han de respondre ells. Que Marlsaka es doblegui a Jusapol em sembla fins i tot lògic. Que s’hi doblegui un representant d’Unides Podem no em sembla tan lògic”, va dir. En l’últim minut, ERC i EH Bildu feien en va una oferta de quatre punts (projectils, retorns, desobediència i injúries).

Podem divideix culpes

En l’espai d’Unides Podem, però, Aina Vidal (En Comú Podem) carregava contra ERC per haver votat no “a posar fi a la criminalització de la protesta i una de les pitjors lleis de Rajoy”, mentre que Pablo Echenique (Podem) disculpava ERC i apuntava al PSOE: “Quan el PSOE ha necessitat aconseguir els vots d’ERC en els pressupostos, el ministre Bolaños s’ha assegut amb ells i els ha aconseguit”. I rebatia Rufián sobre Jupol amb ironia: “No parlem amb Jupol. I perquè algú ens pressioni hi hauríem de parlar.”

Pel portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, els arguments d’ERC són “excuses”. “Les pilotes de goma no es regulen per llei, sinó per protocol. Els d’ERC ens diuen que a Catalunya estan prohibides. Mentida! A Catalunya es va dir que es faria i que més tard arribaria una llei que no ha arribat”, rebat el socialista López. Pel PSOE, les pilotes de goma s’han de regular a través d’un protocol i no per llei, i els retorns de migrants són un afer a abordar en la llei d’estrangeria.

En l’etapa de Patxi López com a lehendakari, el País Basc es va sacsejar pel cas d’Íñigo Cabacas, un jove de 28 anys que va morir per l’impacte d’una pilota de goma disparada per l’Ertzaintza a prop del vell San Mamés abans d’un partit europeu de l’Athletic de Bilbao. Era el 5 d’abril del 2012. El 14 de novembre del 2012, Ester Quintana perdia un ull a Barcelona per un projectil dels Mossos en la manifestació de la vaga general. “No permetrem amb el nostre vot que en sòl català policies espanyols i guàrdies civils sí que puguin rebentar ulls, quan el 2014 el Parlament ho va prohibir per als Mossos i els policies locals”, denunciava el diputat de Junts Josep Pagès. Per EH Bildu, Jon Iñarritu va rebutjar “el fals dilema d’haver d’elegir entre la llei mordassa de Rajoy i la llei mordassa de Marlaska”, i va recordar que enmig dels treballs de la comissió el Ministeri de l’Interior va adquirir 60.000 projectils de goma al mes de setembre “i en va fer un ús massiu en la massacre de Melilla”, on van morir 23 persones. “El text de la coalició és continuista de la llei del PP del 2015 i continua vulnerant drets fonamentals relacionats amb la protesta, la reunió i la manifestació, i amb els límits de les forces de seguretat”, va dir Mireia Vehí (CUP). Amnistia Internacional va presentar precisament ahir l’informe Me estalló el ojo, en què documenta una mort i 29 casos de ferits greus per l’ús de material antidisturbis des de l’any 2000, i exigeix la “prohibició” de les bales de goma i la “suspensió de l’ús dels projectils de foam” com a substitutori.

Agents afiliats a Jupol –que el 3 març del 2020 van gosar desbordar el control policial quan es manifestaven davant del Congrés, sense oposició dels companys gremials– es van fer sentir ahir davant dels lleons. “Que ERC i Bildu ens culpin d’influir en el govern ens ho posem com una medalla”, es vanta Aarón Rivero, secretari general de Jupol, que a Twitter es dedica a assenyalar i fustigar diputats d’esquerres i de l’independentisme, com ara en una piulada del 5 de maig del 2022 en què censura que Rufián, Míriam Nogueras (Junts) i Albert Botran (CUP) siguin membres de la comissió de secrets.

LES FRASES

Que Marlsaka es doblegui a Jusapol em sembla fins i tot lògic. Que ho faci un de d’Unides Podem, no
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés
ERC diu que estan prohibides les pilotes de goma a Catalunya. Mentida! Es va dir de fer la llei i no arriba
Patxi López
portaveu del psoe al congrés
ERC i EH Bildu voten no a posar fi a la criminalització de la protesta i una de les pitjors lleis de Rajoy
Aina Vidal
portaveu d’eN comú podem
No permetrem que en sòl català policies i guàrdies civils puguin rebentar ulls, quan el 2014 es va prohibir
Josep Pagès
diputat de junts al congrés
El text de la coalició és continuista de la llei del PP del 2015 i continua vulnerant drets fonamentals
Mireia Vehí
diputada de la cup al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia