Política

Seguretat

Eines intrusives i perills

Societat vigilada

L’ONU alerta del recurs dels governs a la retòrica antiterrorista per justificar l’ús d’eines com drons, aparells biomètrics i intel·ligència artificial sense regulació i contrari als drets humans

La Interpol avisa del risc que els grups armats utilitzin la tecnologia per dur a terme atacs

Els extremistes fan servir les xarxes socials per coordinar-se i reclutar nous membres

La relatora especial sobre la promoció i la protecció dels drets humans en el contraterrorisme del Consell de Drets Humans de l’ONU, Fionnuala Ní Aoláin, ha advertit, en un informe, que els estats i les empreses privades estan utilitzant la retòrica antiterrorista i de seguretat per justificar i accelerar el desplegament de tecnologies de vigilància sense cap regulació i contràries als drets humans.

En un informe de la 52a sessió del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, Ní Aoláin alerta de l’increment alarmant de tecnologies intrusives i d’alt risc que s’utilitzen en la lluita global contra el terrorisme sense respectar l’estat de dret. Entre aquestes eines hi ha l’ús de drons, aparells biomètrics, intel·ligència artificial i sistemes d’espionatge.

“Les justificacions excepcionals per a l’ús de tecnologies de vigilància per a operacions antiterroristes es converteixen sovint en excuses per fer-les servir per a la vida quotidiana de forma regular”, diu la relatora de les Nacions Unides, que remarca l’impacte que això té en els drets fonamentals, com la vida familiar, la llibertat de moviments, la llibertat d’expressió, de reunió pacífica i el dret a la privacitat. “Cal fer una pausa en l’ús intrusiu de tecnologies d’alt risc fins que es prenguin les mesures adequades per preservar els drets dels ciutadans”, adverteix Ni Aoláin.

L’experta de l’ONU es mostra especialment preocupada pel creixent ús de drons en diferents països, el mal ús de tecnologia d’espionatge contra actors de la societat civil, dissidents i periodistes i la recollida indiscriminada de dades biomètriques. La relatora va instar els governs a regular de manera eficaç la transferència de tecnologies de la vigilància a l’exterior per part de les empreses.

Ní Aoláin va fer una crida a prohibir els sistemes d’armes letals autònomes i va remarcar que cal respectar les normes dels cossos antiterroristes de les Nacions Unides per garantir que totes les decisions que es prenguin en matèria de tecnologia siguin conformes a la Carta de l’ONU i a les lleis i principis internacionals.

La proliferació de tecnologies potencialment letals i la possibilitat que no estiguin sota cap control ja fa temps que és una font de preocupació dels organismes internacionals que vetllen per la seguretat. La Interpol, organització que coordina els cossos policials de 190 estats, avisa en el programa Ús de tecnologies noves i emergents en la lluita contra el terrorisme per al període 2022-2024 que de la mateixa manera que les noves tecnologies són a l’abast de tothom per a usos legítims “hi ha un risc creixent que els grups terroristes les explotin per als seus propis objectius”.

“Hi ha el perill real que combatents terroristes estrangers facin servir la seva experiència tàctica en el camp de batalla i a les zones en conflicte per explotar les vulnerabilitats de les tecnologies emergents per planejar o dur a terme atacs terroristes en el futur”, alerta el document de la Interpol, que recorda que els grups extremistes utilitzen internet i les xarxes socials per comunicar-se i coordinar-se, així com per reclutar nous membres, recollir diners i difondre el seu ideari. Les xarxes socials també es fan servir per identificar objectius, planificar i dur a terme atacs i distribuir manuals sobre com fabricar bombes i armes químiques i biològiques.

Per tal de combatre aquests perills, la Interpol demana als cossos de seguretat dels seus estats membres que prenguin mesures per entendre de quina manera fan servir els terroristes les noves tecnologies i que adoptin les eines tecnològiques que tenen al seu abast per anticipar-se als perills d’aquests grups.

Entre les mesures que l’organisme de seguretat internacional proposa adoptar hi ha l’increment de la cooperació internacional en matèria antiterrorista, elaborar manuals de bones pràctiques en les tecnologies de la informació i la comunicació i formar-se en eines com el reconeixement facial, les dades biomètriques, la internet profunda, les dades de codi obert i l’ús de proves digitals en els processos judicials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona