Política

El fiscal acusa la mesa del 2017 de parcials i de servir només al govern

En el darrer dia del nou judici al TSJC, Pedro Ariche afirma que Corominas, Guinó, Barrufet i Simó eren conscients que desobeïen el TC pels advertiments dels lletrats

Van “perdre el seu paper d’òrgan imparcial” per posar-se “al servei dels interessos del govern” i d’aquells grups polítics favorables a la ruptura amb l’Estat quan van permetre la tramitació de les lleis de desconnexió al Parlament. Aquest és part de l’argumentari que el fiscal Pedro Ariche ha relatat durant més d’una hora en el darrer dia del nou judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSCJC) contra els membres independentistes de la mesa del Parlament dels 2017 Lluís Maria Corominas, Lluís Guinó, Ramona Barrufet i Anna Simó, jutjats per desobediència.

Per a la fiscalia, els acusats tenien un “pla” per aprovar lleis “obertament inconstitucionals”, i per reforçar l’argument ha parafrasejat el diputat d’ERC Gabriel Rufián, que al desembre quan el Tribunal Constitucional (TC) va impedir que les Corts tramitessin la reforma legal per desbloquejar la renovació dels seus membres va afirmar que “la desobediència sense un pla és confeti”.

Ordres clares

Ariche ha assegurat que les ordres del TC eren “succintes, però clares, concretes i precises”, i, per tant, els membres de la mesa tenien els mitjans suficients per entendre-les i complir-les i que sabien les conseqüències de l’incompliment, perquè eren “degudament advertits” pels lletrats de la cambra. Per aquest motiu considera que sent conscient dels seus actes no poden “emparar-se en la inviolabilitat parlamentària o la llibertat d’expressió”, ha reblat

També ha negat que la mesa no pogués entrar a valorar el contingut de les iniciatives parlamentàries, ja que el TC ja havia dit anteriorment que es podia fer, encara que fos de manera excepcional. De fet, ha dit que “no existia cap doctrina pètria del TC sobre la funció de la Mesa”. “No és una raresa ni una ocurrència del TC”, ha reafirmat.

A diferència del judici suspès després pel Tribunal Suprem celebrat el 2020 en el que van ser condemnat a vint mesos de presó, els exdiputats de JxSí compten amb el precedent d’una altra sentència sobre desobediència al Parlament: el TSJC va absoldre el novembre passat l’expresident de la cambra i conseller d’Empresa Roger Torrent per permetre la tramitació de resolucions a favor de l’autodeterminació, en concloure que eren meres declaracions polítiques. Però per a Ariche quan “la desobediència queda en allò merament declaratiu és una conducta innòcua”, però que en aquest cas els diputats van traspassar el “perímetre de la inviolabilitat parlamentària” quan van desobeir el TC.

L’advocada de l’Estat, Beatriz Vizcaíno, ha reiterat els arguments del fiscal, i Juan Cremades, l’advocat de Vox, acusació popular, i els dos s’han oposat a la petició de les defenses que s’apliqui l’atenuant de dilacions indegudes als processats, per haver complert “amb escreix” la pena pel temps transcorregut des de la sentència que els va inhabilitar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia