Política

CONFLICTE BÈL·Lic A L’EST D’EUROPA

L’ONU té prou evidències de crims de guerra comesos per Rússia a Ucraïna

En un informe fet públic avui, l’organització internacional afirma que les tropes russes han comès també crims contra la humanitat

Segons les indagacions, la invasió i els atacs russos poden constituir un acte d’agressió, que pot ser investigat i pel qual es pot obrir causa al Tribunal Penal Internacional (TPI)

Una comissió internacional de l’ONU que investiga els crims comesos a la guerra a Ucraïna ha fer públic avui que té prou evidències per assenyalar que les autoritats russes han comès crims de guerra, incloent-hi violència sexual i deportació de nens, i no només a diverses regions ucraïneses sinó també de la pròpia Rússia. A més, l’organització internacional afirma que les forces russes han comès també crims contra la humanitat en l’onada d’atacs iniciada l’octubre del 2022 contra infraestructures energètiques, com també ho han fet els responsables polítics en validar l’ús de la tortura: “La comissió ha conclòs que les forces armades de Rússia han perpetrat atacs amb armes explosives en àrees poblades amb aparent menyspreu del patiment i dany als civils”, afirma l’informe, que s’exposarà la setmana que ve al Consell de Drets Humans de l’ONU i que s’ha presentat avui a la premsa.

Segons el document, a mida que les forces russes avançaven al territori ucraïnès, els assassinats de civils que no tenien res a veure amb les hostilitats es van anar multiplicant, així com la seva detenció i confinament en instal·lacions aixecades amb aquesta finalitat tant a la Ucraïna ocupada com a Rússia. En aquests llocs, els maltractaments es convertien ràpidament en tortures per motius tan simples com “parlar ucraïnès” o “no recordar la lletra l’himne rus”, mentre que fora les batudes dels soldats russos en domicilis privats donaven lloc a violència sexual o a l’amenaça de fer-la servir contra dones i homes.

Respecte els nens deportats a territori rus, els testimonis entrevistats per la comissió han assenyalat que els més petits poden haver perdut definitivament contacte amb les famílies.

Per altra banda, les indagacions de la comissió també han permès establir que la invasió i els atacs russos contra Ucraïna poden constituir un acte d’agressió, que pot ser investigat i pel qual es pot obrir causa al Tribunal Penal Internacional (TPI).

Durant la seva investigació. Els integrants del grup de l’ONU han viatjat vuit vegades a Ucraïna, han visitat 56 ciutats i han entrevistat prop de 600 persones, a més de visitar llocs destruïts, centres de detenció i tortura i ser testimonis de les restes d’armes i explosius que han quedat disseminats.

La comissió també ha investigat les violacions dels drets humans i els excessos comesos per les forces ucraïneses i han trobat “un petit nombre de violacions”, en concret dos incidents en què soldats russos van ser ferits, torturats o es va disparar contra ells, fets que qualifica de crims de guerra.

Pel que fa a les entrevistes, la conclusió dels membres de la comissió és que l’anhel més gran de la població ucraïnesa, i concretament de les víctimes d’atrocitats, és que es faci justícia i es porti els responsables, inclosos els intel·lectuals, als tribunal, ja siguin nacionals o internacionals. “El que es demana és un enfocament de rendició de comptes que inclogui tant la responsabilitat penal com el dret de les víctimes a la veritat, la reparació i la no repetició”, assenyala l’informe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia