Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Zelenski visita Kherson després del seu viatge a Bakhmut, on Rússia perd oxigen

Fonts militars ucraïneses diuen que l’ofensiva russa a Bakhmut s’està debilitant

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha visitat aquest dijous la regió meridional de Kherson, del terç de la qual nord es van retirar al novembre les tropes russes, després de viatjar la vespra a la regió de Khàrkiv i al capdavant de Bakhmut, on resisteixen menys de 3.500 civils i els mercenaris russos perden oxigen, segons Kíiv.

Es tracta de la segona visita del mandatari a Kherson després de la que va efectuar el 14 de novembre passat, tres dies després d’haver donat per alliberada la capital regional i el marge dret del riu Dnièper a la província homònima, que Rússia es va annexionar al setembre juntament amb les regions de Lugansk, Donetsk i Zaporíjia.

Malgrat la retirada de les tropes russes a la riba esquerra del Dnièper no significa que no hi hagi bombardejos gairebé diàriament contra la capital regional i els seus suburbis, ha recordat avui Nataliya Humenyuk, la portaveu del Comandament Sud de les Forces Armades d’Ucraïna.

Precisament, el dijous l’Exèrcit rus també va bombardejar la localitat de Berislav, a la regió de Kherson. “Estem treballant per a fer que l’enemic senti la nostra presència, la nostra pressió. En particular, com a part del duel d’artilleria estem tractant de netejar una zona de 20 a 30 quilòmetres en la riba esquerra”, va assenyalar Humenyuk.

Zelenski es va passejar per la localitat de Posad-Pokrovske, prop de la frontera administrativa de Mikolàiv, on moltes cases i infraestructures socials van resultar danyades per l’agressió russa i on s’està restaurant el subministrament d’electricitat i aigua, i reconstruint la clínica local.

El president ucraïnès va aprofitar l’ocasió per a agrair als combatents la defensa de la integritat territorial i sobirania d’Ucraïna i condecorar-los.

Zelenski va arribar al sud d’Ucraïna després d’haver visitat la vespra la regió oriental de Khàrkiv i el front de Bakhmut, a la regió de Donetsk i principal escenari actualment dels combats.

La província de Khàrkiv va estar ocupada durant mesos per Rússia fins que a principis de setembre les tropes ucraïneses van aconseguir alliberar-la.

L’ofensiva russa perd força a Bakhmut

A la zona de Bakhmut és on Zelenski més es va arriscar en la seva segona visita a aquest front des de desembre per a saludar i guardonar als soldats que defensen des de fa vuit mesos aquesta ciutat fortalesa, en la qual hi ha combats urbans i que, segons asseguren els mercenaris de Wagner, està controlada en un 70% per ells, tot i que analistes occidentals rebaixen aquest percentatge al 50%.

Tant Ucraïna com el Regne Unit i l’Institut estatunidenc per a l’Estudi de la Guerra (ISW) coincideixen que el ritme de l’ofensiva russa a Bakhmut s’ha alentit entre informacions que les tropes del Kremlin intentarien llançar accions en altres direccions com Avdíivka, més al sud.

El comandant de les Forces Terrestres d’Ucraïna, coronel general Oleksandr Syrskyi, ha afirmat avui que els mercenaris russos “estan perdent força i oxigen de manera considerable” i que l’Exèrcit ucraïnès “aprofitarà molt aviat aquesta oportunitat” per a expulsar als russos de la zona.

Els analistes occidentals subratllen que les forces russes encara avancen marginalment en el sud de Bakhmut, mentre que les tropes ucraïneses efectuen contraofensives en el sud-oest i nord-oest.

Segons va indicar avui el cap del Grup Wagner, Yevgueni Prigozhin, les forces ucraïneses han concentrat en els voltants més de 80.000 efectius per a defensar aquest front.

Tot i el menor ritme dels assalts, Bakhmut continua sent l’epicentre de les hostilitats fins al moment, seguit del front Kupiansk-Lyman (a Khàrkiv i Donetsk, respectivament), ha assegurat avui el portaveu de l’Agrupació Est de les Forces Armades d’Ucraïna, Serhiy Cherevaty.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia