Política

Què pot esperar el país de la propera legislatura?

Ens exigirem utilitzar les competències autonòmiques en termes més estatistes

Objectivament, aquesta serà una legislatura difícil. Ho serà pels ciutadans, pel govern del país i el seu president. Però no hi ha res escrit; els resultats de la legislatura dependran de l'actitud que assumim tots plegats i si aprenem a sumar l'acció del govern, el rol imprescindible d'una oposició responsable i la força de la societat civil. Enlloc està escrit que les circumstàncies actuals siguin invencibles.

D'aquesta legislatura podem/necessitem esperar una acció governamental i parlamentària orientada a suavitzar les dificultats econòmiques que patim. Esperem, doncs, veure la llum al final del túnel. Podem/hem d'esperar més feina per a les persones desocupades i per als joves. Podem/volem esperar que el clima d'incertesa que ens encotilla minvi substancialment. Hem d'esperar, doncs, que el govern i l'oposició prioritzin un pacte per a la millora del finançament i un pacte per a la modernització del sistema econòmic. Hauríem d'acabar la legislatura sent raonablement més competitius a nivell internacional. El món està desplaçant molta producció de riquesa lluny d'Europa, i patirem si no ens espavilem. Cal accentuar un model econòmic que combini un renovat industrialisme amb una forta aposta pel coneixement. Cal suposar, doncs, que serà una legislatura condicionada pel finançament, infraestructures, atur i economia. Si avancem en el front econòmic dels pròxims quatre anys, en sortirà un país més animós, menys sobreesforçat i menys estressat socialment. Si fos així, de la legislatura podríem esperar, també, una substancial clarificació de l'ideari catalanista. Les relacions entre Catalunya i l'Estat són només un punt en qüestió; hi ha pendent un debat de fons, latent des de fa anys, sobre tres coses entrelligades: quina societat volem/podem construir, en quina idea d'Europa ens inscrivim i quin Estat –exclusiu o compartit– és possible. Tinc la impressió que perdran protagonisme les formulacions abstractes de manual (independència o fins i tot federalisme) i s'avançarà en formulacions més concretes sobre el model i la forma d'Estat que Catalunya necessita per avançar. Es vincularà Estat amb eficiència en la defensa dels interessos dels catalans; es parlarà de l'Estat com una geometria variable de sobiranies; ens exigirem utilitzar les competències autonòmiques en termes més estatistes; ens obligarem a exigir més Europa i ens avocarem a disputar –detall a detall– les competències de l'administració de l'Estat (espanyol) que avui administra amb notòria insuficiència els nostres interessos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona