Política

El canvi de govern deixarà al carrer uns 500 càrrecs

Del mig miler total d'aquests llocs, 409 són els de designació a dit dins l'estructura del govern i, la resta, responsables d'entitats públiques que depenen de l'executiu

Mas es planteja reduir un 20 per cent l'estructura política

La derrota electoral que han tingut el PSC, ERC i ICV deixarà al carrer uns 500 càrrecs. Són els que van ser designats a dit en l'estructura de govern i també en les empreses públiques que depenen de l'executiu català. Aquests càrrecs, que són d'estricta confiança dels tres partits, no tenen res a veure amb els funcionaris que treballen a l'administració. Tampoc s'hi inclouen els que designa el Parlament, com seria el cas de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Dins del govern, el tripartit té 409 càrrecs. A més del president de la Generalitat i de 14 consellers, Josep-Lluís Carod-Rovira va crear una viceconselleria d'Exteriors. Aquesta estructura té el suport de 18 secretaris generals i 31 secretaries per sectors. En nombre, la majoria de càrrecs són els directors generals, ja que és en aquests en qui es desglossa l'activitat dels departaments. El tripartit en té 127.

Empresa de col·locació

Quan CiU va deixar el govern el 2003, CDC va contractar una empresa de col·locació perquè ajudés a buscar feina els centenars de càrrecs que van ser destituïts. El tripartit no ha actuat de la mateixa manera. “Els que marxen van una mica perduts”, assenyala un dirigent del PSC.

El govern de José Montilla, tal com va començar a fer el de Pasqual Maragall, ha fet a més un desplegament al territori fonamentat en set teòriques vegueries. Tot i que aquestes legalment no existeixen, hi ha set delegats de la Generalitat al territori.

Un altre capítol són els denominats càrrecs eventuals, entre els quals destaquen 99 directors de programes, coordinadors i analistes, a més de 47 assessors i els 16 caps de premsa. També s'hi inclouen 23 caps de protocol, a banda de 13 caps de gabinet i 11 caps de secretaria.

Al marge de l'estructura del govern, la Generalitat té una àmplia xarxa d'entitats públiques en les quals previsiblement també hi haurà relleus, perquè també es tracta de càrrecs de confiança del govern.

La conselleria que té més entitats d'aquesta mena és la de Política Territorial, a causa de la seva gran complexitat tècnica. Hi ha des de Gestió d'Infraestructures (GISA) fins als Ferrocarrils de la Generalitat, passant per l'Institut Català del Sòl, el Túnel del Cadí, Tabasa, Aeroports Públics de Catalunya i Ports de la Generalitat. Els presidents dels ports de Barcelona i Tarragona, l'exconseller Jordi Valls i l'exregidor Josep Anton Burgasé respectivament, són càrrecs de confiança del PSC.

Darrere de Política Territorial se situa la conselleria de Salut, que té una desena d'entitats, entre les quals hi ha el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), la Gestió de Serveis Sanitaris i l'Institut d'Assistència Sanitària. Altres empreses en les quals hi haurà relleus són, per exemple, el Memorial Democràtic, l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l'Agència Catalana de la Joventut, l'Agència Catalana de l'Aigua i l'Agència de Residus de Catalunya.

Montilla va anunciar el maig passat un pla per suprimir 64 empreses públiques de les 247 que té la Generalitat sota diverses fórmules legals. Però el projecte no ha tirat endavant de manera decidida.

Retallada per estalviar

El futur president, Artur Mas, té previst reduir un 20% l' estructura política de la Generalitat per retallar despesa, a causa del mal estat dels comptes de la Generalitat. Aquest serà precisament un dels anuncis que farà Mas en el debat d'investidura, que està previst que se celebri la setmana de Nadal.

Ja se sap que el nou govern de CiU passarà de 15 a 12 conselleries i, previsiblement, suprimirà un nombre d'empreses i entitats públiques superior a les 64 que preveia el tripartit. A hores d'ara, però, encara no se'n saben els detalls exactes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona