Política

Duran es queda a Madrid

El líder d'Unió es mantindrà al capdavant del grup parlamentari de CiU al Congrés i descarta tornar ara a la política catalana

Mas no tindrà cap altre conseller en cap en el seu govern ni cap portaveu amb pes polític

Mas creu que
el paper a Madrid del líder d'UDC
és clau

Josep Antoni Duran i Lleida no serà el conseller en cap d'Artur Mas. Es quedarà a Madrid, al capdavant del grup de CiU al Congrés, segons van confirmar ahir fonts parlamentàries. El futur president de la Generalitat va oferir-li ser el número dos del govern que confecciona, però Duran no vol donar per tancada la seva trajectòria a Madrid, on ha reconegut públicament que se sent còmode i exerceix com a primera espasa de la federació.

La decisió sembla que ja està presa, però les mateixes fonts apunten que tot està pendent que Mas i Duran s'asseguin a la mateixa taula per acabar de parlar amb profunditat sobre quin paper tindrà en el nou executiu el secretari general de CiU. És possible que, malgrat que no capitanegi cap departament, Duran assumeixi alguna nova responsabilitat que, alhora, li permeti mantenir l'escó a la cambra baixa. En la reunió, que es podria produir en les pròximes hores, debatran igualment el pes que tindran els socialcristians al govern, a qui pertocarien tres de les dotze conselleries. Els noms dels titulars, no obstant això, els triarà el futur president de la Generalitat a proposta del líder d'Unió Democràtica.

Els dos dirigents han deixat enrere les divergències que els van separar en el passat i viuen un moment d'especial sintonia. Mas i Duran han mantingut converses telefòniques i van col·laborar de manera estreta durant la campanya electoral. Divendres van coincidir a la seu del carrer Còrsega. Duran s'hi havia desplaçat per celebrar una reunió amb el grup parlamentari, però segons fonts d'UDC no van conversar amb la profunditat que requereix la constitució del govern.

L'únic dos del govern

Es preveia que la reunió formal se celebrés a principi d'aquesta setmana, però va quedar ajornada perquè Duran va haver d'assistir ahir al ple extraordinari convocat al Congrés com a conseqüència de la vaga salvatge de controladors aeris a l'Estat.

Mas va aclarir ahir que el del president del comitè de govern d'Unió és l'únic nom que ha sospesat per a la conselleria en cap. Ho va assegurar en una entrevista a Catalunya Ràdio. La determinació que Duran es mantingui com a cap de files a Madrid tanca així la incògnita sobre si Mas tindrà un número dos al seu executiu. No n'hi haurà.

Durant el pont, el futur president de la Generalitat s'ha reunit amb dirigents del seu entorn i ha treballat intensament per confegir l'estructura del seu equip “dels millors”, que quedava condicionada per la possible tornada del líder socialcristià a la política catalana.

El líder de CiU no va voler confirmar ahir que el president del comitè de govern d'Unió es quedarà a Madrid. Es va limitar a apuntar que han de resoldre plegats “un últim interrogant” sobre el seu futur. Sí que en va analitzar, de nou, els pros i els contres. Va constatar que, tot i que Duran “donaria més potència” a l'executiu, la seva presència al Congrés també és clau per defensar “els interessos catalans” i transmetre “confiança als mercats” fins al final de la legislatura espanyola.

Mas manté el silenci sobre el govern que gesta, silenci que ha exigit i estès als seus col·laboradors, però no tindrà un conseller portaveu. Considera que, per damunt de totes les altres, s'ha d'alçar l'“opinió” del president de la Generalitat. És per això que va apuntar que, si hi hagués un portaveu, es tractaria tan sols d'una figura que podria transmetre els acords de les reunions del consell executiu però sense una força política important.

Mas tampoc no va voler polemitzar sobre l'opinió de Ramon Jáuregui que el PSC hauria de facilitar-li la investidura. Aquesta decisió, va dir, correspon als socialistes catalans. També va insistir que una de les primeres coses que farà és suprimir la limitació de 80 km per hora als accessos a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.