Política

opinió

Inici amb força a Barcelona

Els barcelonins que han seguit amb atenció les consultes podran finalment ser-ne partícips directes

Avui, 12 de desembre, un any després de la gran onada del 13 de desembre, s'inicia el vot anticipat de Barcelona Decideix a la Barceloneta. L'endemà, la recollida de vot anticipat es generalitzarà a tota la ciutat fins al 10 d'abril, jornada electoral de la consulta sobre la independència a la ciutat de Barcelona. Els barcelonins que han seguit amb atenció el procés de la consulta sobre la independència podran finalment ser-ne partícips directes.

Ha passat ja més d'un any des que Arenys de Munt meravellà tot el país amb el seu enginy i la seva determinació. D'aleshores ençà, 600.000 persones han exercit el seu dret a vot i 550.000 ho han fet pel sí a la independència. La consulta ha estat un moviment popular, transversal, en què hi ha participat gent de signes polítics diversos i que ha suposat un acte de pedagogia cívica exemplar sobre el dret d'autodeterminació. Avui, les enquestes indiquen que el suport al dret d'autodeterminació supera el 60%, mentre que el suport directe a la independència està al voltant del 40 per cent.

El context polític ha canviat, i molt, des que s'inicià aquest procés. D'una banda, la sentència del tribunal constitucional ha deixat ben clar que en el marc constitucional espanyol, Catalunya ni és nació, ni pot decidir sobre els seus recursos, ni pot disposar d'una justícia autònoma, ni pot donar preferència a la llengua catalana, relegada a una oficialitat de segona. Aquesta sentència tanca definitivament el sostre d'autogovern de Catalunya, molt per sota de les aspiracions d'autogovern del poble de Catalunya.

Això, però, no s'ha traslladat en un suport electoral més gran a les forces explícitament independentistes, però sí que ha fet augmentar el suport a les forces favorables al dret a l'autodeterminació, que ara tenen 86 escons al Parlament de Catalunya (el 64% del Parlament). De moment, no sembla que hi hagi una estratègia ni clara ni unitària d'aquestes forces polítiques per avançar en l'exercici del dret d'autodeterminació.

En aquest context, el poble català, i molt especialment els ciutadans de Barcelona, han de saber exercir el seu paper de poble conscienciat, generós i responsable. La consulta sobre la independència a la ciutat de Barcelona ofereix una ocasió immillorable per aplegar demòcrates de tot el país sota la consigna de defensar el dret de la nació catalana a decidir el seu futur.

Durant el dia d'avui, la Barceloneta serà l'escenari de parades de recollida de vot anticipat. A més, a la plaça del Poeta Boscà hi haurà activitats per a tots els públics, des de números de màgia i animació infantil fins a concerts de pop-rock, a més d'una bicicletada. Des de Barcelona Decideix us animem a afegir-vos a aquesta festa i, sobretot, a exercir el vostre dret al vot. Uns vots que decideixen, uns vots que condicionaran el nostre futur col·lectiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.