Política

Administració de Justícia

Aires de presidents

Miguel Ángel Gimeno pren possessió de la presidència del TSJC amb un clar compromís en la defensa dels febles i del català als jutjats

L'acte reuneix José Montilla i Artur Mas per primer cop després del 28–N

Quatre presidents, dos entrants i dos sortints, i un sol acte. Molts motius per a la tibantor però cap estridència. Un exercici de màxima civilitat, l'essència de la democràcia escenificada en un cerimonial de relleu institucional. En això va consistir ahir l'acte de presa de possessió de Miguel Ángel Gimeno com a nou president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Una cerimònia carregada de la litúrgia judicial, i carregada també de personalitats –moltes de togades que ho eren ahir i ho continuaran sent avui i moltes de polítiques que deixaran de ser-ho aviat– que van deixar petit el saló dels passos perduts del Palau de Justícia, empetitit ja per si mateix per les obres de reforma que s'hi duen a terme.

Gimeno va jurar el càrrec davant la presidenta sortint, Maria Eugènia Alegret, i sota l'atenta mirada de dos homes que ben aviat protagonitzaran un acte idèntic en un altre espai noble d'un altre edifici noble de la ciutat, el saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat. José Montilla i Artur Mas van coincidir, així i per primer cop, des que les urnes van donar diumenge el tret de sortida a un nou cicle polític. Es van trobar, van estar parlant llargament i de manera distesa transmetent la lliçó que el país que representen és més a prop que mai de fer el cim de la maduresa democràtica.

I Alegret i Gimeno van donar una altra mostra de maduresa i normalitat de país en fer els seus parlaments íntegrament en llengua catalana, tret d'una brevíssima introducció de Gimeno on va mostrar el seu compromís en la defensa de l'estat constitucional i de dret. També tots dos van coincidir a marcar com a repte pels anys que vénen la normalització lingüística als jutjats.

Primer va intervenir Alegret, a qui és evident que costarà superar el desencís de veure que el poder judicial no li ha confiat un nou mandat al capdavant del TSJC, i tot seguit ho va fer Gimeno amb un discurs on va tornar a parlar del seu objectiu de la “bona justícia” i de la necessitat de marcar-se reptes d'excel·lència als tribunals.

El nou president va deixar clar que el relleu en el càrrec suposarà també i de manera obligada un nou tarannà, comprometent-se de manera especial en la defensa dels drets dels “més vulnerables”. Gimeno va acabar evocant la Declaració dels Drets Humans i es va acomiadar citant Martí Pol: “Mentrestant / vetllem el curs del vent i fem preguntes, / que cada mot sigui una vela hissada / i cada gest una paraula”.

Ahir el Palau de Justícia va estar ple de gestos i bones paraules, per donar la benvinguda als que inicien un nou camí i per acomiadar els que han arribat al final d'un trajecte. Molta gestualitat, cap estridència. Cronos, des dels frescos de la paret, s'ho va mirar complagut, déu com és del bressol de la democràcia.

Un saló ple
El saló dels passos perduts del Palau de Justícia va quedar petit en la rebuda de les personalitats que van prendre part en l'acte de presa de possessió.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona