Política

Montilla fa autocrítica però estén la culpa al PSOE

El primer secretari del PSC admet “problemes de lideratge i de cohesió” al tripartit i critica que Zapatero hagi posat pals a les rodes de l'autogovern

Defensa que les municipals són una “oportunitat” per renovar el partit

El primer secretari del PSC, José Montilla, va entonar ahir un mea culpa per la desfeta electoral del 28-N en un consell nacional de debat intens, el primer després de la davallada que va patir el partit a les urnes. Però no es va empassar totes les crítiques: en va coresponsabilitzar el PSOE i els socis del tripartit. Els socialistes van acabar fent pinya perquè el congrés se celebri a la tardor com havien reclamat els alcaldes, per evitar que el procés entorpeixi la cursa cap a les eleccions municipals. Montilla, precisament, ha posat l'ull en el planter local. Els comicis del maig, va dir, són “una oportunitat per al procés de renovació” dels socialistes catalans.

La intervenció del primer secretari del PSC va obrir foc en el conclave, que es va allargar gairebé sis hores i en què hi va haver una quarantena d'intervencions. Montilla va reconèixer els propis errors al govern. Va admetre la seva incapacitat per liderar amb èxit “crisis puntuals” com la de les nevades o l'incendi d'Horta de Sant Joan. També es va declarar “incapaç” d'haver sabut construir un relat per vendre amb èxit l'obra del tripartit. Un extrem, aquest, en què considera que no ha ajudat el fet d'haver prescindit d'un conseller portaveu.

Fins aquí l'autocrítica. Després, Montilla va culpar ERC i ICV-EUiA d'haver dinamitat la cohesió de l'executiu guiats pels seus interessos electorals. Però encara va ser més contundent a l'hora de censurar la inèrcia centralista de José Luis Rodríguez Zapatero: “El govern del PSOE no ens ha posat les coses fàcils”. Es referia a la llarga negociació del finançament, als traspassos de l'Estatut obtinguts amb comptagotes i a la sentència del Tribunal Constitucional. Tot i que va voler subratllar que el final d'aquests processos ha estat “positiu”, va reconèixer que aquest estira-i-arronsa “esgotador” ha afavorit el “desgast” a les urnes. “No ho hem sabut fer bé”, va rematar.

El president de la Generalitat en funcions també va recordar l'“hostilitat” del PSOE contra la reedició del tripartit. Li va retreure obertament que se situés lluny dels seus “amics polítics” del PSC i al costat de CiU, que va voler-ne “deslegitimar” la constitució a partir de “prejudicis”. A aquests impediments inicials va afegir la “manca de cultura” que la societat i els mitjans de comunicació tenen, al seu criteri, sobre els governs de coalició.

Un últim element ha acabat d'afavorir la derrota històrica del 28-N, d'acord amb el diagnòstic de Montilla: el context econòmic global. Les catalanes han estat “les primeres eleccions de la crisi”. El PSC governava arreu i en canvi no podia “assenyalar ningú responsable”, va argumentar. Consumada la desfeta i obert el debat intern, Montilla té clar què toca a partir d'ara: “Fer una oposició amb rigor, serietat i mà estesa”.

LES FRASES DE MONTILLA

Hem de renovar els nostres discurs i interlocutors per preparar el congrés de la tardor. [...] El partit ha de seguir sumant sensibilitats
Les municipals són una oportunitat en el procés de renovació [...] per millorar els estils, per parlar el llenguatge de la gent


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA