Política

Benach advoca pel relleu de Puigcercós i de Ridao a ERC

Creu que el president i el secretari general haurien de cedir el pas a “gent d'una altra generació” en el congrés de la tardor del partit

El líder d'Esquerra, molest, li contesta que ara cal unitat

A la petició de dimissió de Joan Puigcercós formulada per Josep-Lluís Carod-Rovira s'hi va afegir ahir Ernest Benach. L'expresident del Parlament va advocar perquè el president d'ERC, però també el secretari general, Joan Ridao, dimiteixin en el congrés extraordinari que el partit celebrarà l'octubre de l'any que ve per obrir pas a un relleu en la cúpula. Això, després que els republicans hagin reculat de 21 a 10 escons en les eleccions del 28-N. Número dos de la llista fent tàndem amb Puigcercós, Benach ha renunciat a ocupar l'escó en el Parlament. I, en declaracions a RAC1, va advocar perquè la cúpula dels republicans també renunciï quan arribi el màxim òrgan de decisió del partit. “El congrés ha de ser el de renovació de lideratges, de persones, d'idees i de maneres de fer”, considera l'expresident del Parlament, que va advocar perquè les responsabilitats al capdavant del partit l'assumeixi “gent d'una altra generació”, tot i que no va donar noms concrets.

El trajecte de Puigcercós com a capità dels republicans, considera Benach, s'ha acabat. “Ha complert un paper dificilíssim perquè ha aguantat el partit, ara ha de portar el vaixell fins al congrés extraordinari i, després, malgrat que pugui tenir un paper a Esquerra, els nostres referents han de ser uns altres”. “Hi ha molts noms i gent potentíssima dins d'Esquerra”, hi afegia. Considerat proper al vicepresident del govern –en funcions– fins al punt que es va presentar com a candidat a la presidència del partit a instàncies de Carod-Rovira en les primàries celebrades abans del congrés del 2008, en els últims mesos Benach havia virat cap a posicions més de consens amb l'actual direcció de Puigcercós. Fins al punt que el president dels republicans el va elegir per fer tàndem amb ell –com a número dos– en un gest d'intent de reconciliació de les diferents sensibilitats que conviuen a ERC.

Amb les paraules d'ahir, però, Ernest Benach es torna a distanciar de Puigcercós. I ho fa quan falten uns dies perquè se celebri el consell nacional que ha de ratificar el president en el càrrec després que el posés a disposició del partit arran de la reculada del 28-N. En la trobada de dissabte, però, no es preveu que hi hagi sorpreses, perquè el consell nacional és un òrgan controlat per la direcció.

Malestar a l'executiva

La direcció d'ERC va rebre amb malestar les paraules de Benach, que van planar sobre la reunió de l'executiva. L'expresident del Parlament va aclarir que el relleu generacional que reclama no seria immediat, sinó en el congrés. Però Puigcercós va trobar “inoportunes” les consideracions, en un moment en què, quan falten pocs mesos per les eleccions municipals, cal –va dir– la màxima unitat del partit. Ja en la compareixença posterior a la reunió, Ridao va recordar que l'actual cúpula no només és jove “biològicament” sinó també en el càrrec, ja que va ser elegida en el congrés del 2008. Pel secretari general, la renovació generacional no és una “urgència”. “Ja n'hi ha prou que estiguem parlant permanentment de nosaltres mateixos”, censurava.

El relleu generacional no és una urgència. Ja n'hi ha prou que parlem sempre de nosaltres
Joan Ridao
secretari general d'erc
Després del congrés, malgrat que pugui tenir un paper a ERC, els nostres referents han de ser uns altres [que Puigcercós]
El congrés ha de ser el de renovació de lideratges, de persones, d'idees i de maneres de fer
Ernest Benach
fins ara presid. del parlament


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.