Política

Núria de Gispert presidirà el Parlament amb ampli suport

PSC, PP i ERC renuncien a presentar candidats, i socialistes i populars li ofereixen 6 vots perquè surti avui en primera volta

ICV i ERC es queden sense la secretaria que cedia CiU, en negar-se a pactar l'abstenció per escollir Mas

El nou Parlament escollirà avui la socialcristiana Núria de Gispert amb un amplíssim suport. La primera dona que presidirà el legislatiu català sortirà elegida en primera volta i amb majoria absoluta, tot i que CiU disposa de 62 escons i n'hi calen sis més per arribar-hi. Els socialistes, el PP i Esquerra han renunciat a presentar candidats alternatius, i el PSC i el PP fins i tot li han ofert els sis vots que li falten perquè aconsegueixi els necessaris 68 escons. És aquest un indici que CiU, els socialistes i el PP intentaran a partir d'ara tenir canals de diàleg obert. El mateix succeirà entre CiU i Esquerra, un cop passin les votacions d'aquest matí.

ICV, en canvi, manté una posició més dura i ahir no descartava presentar un candidat propi a la presidència, si bé no decidirà fins aquest matí l'actitud final, segons va indicar Dolors Camats. Al grup mixt, Solidaritat proposarà Toni Strubell. Els seus diputats prometran el càrrec amb vista a la consecució “de l'Estat català”. En el cas de la mesa, les votacions no són a favor o en contra sinó a base de noms, i també es poden dipositar paperetes en blanc com a abstenció.

En la darrera investidura, Ernest Benach va obtenir la presidència només amb l'aval del tripartit, mentre que CiU, el PP i Ciutadans van votar els seus propis candidats. Hi va haver d'aquesta manera quatre candidatures alhora a president del Parlament.

CiU tindrà finalment majoria a la mesa del Parlament, ja que ha fracassat la negociació que la federació nacionalista mantenia amb ICV i ERC per la hipotètica cessió d'una de les secretaries que pertoquen aritmèticament a la federació nacionalista. Ecosocialistes i ERC, que s'han quedat fora dels òrgans parlamentaris, es van quedar ahir sense aquesta plaça de manera definitiva en negar-se a pactar a canvi una abstenció en la investidura d'Artur Mas. Només una rectificació avui in extremis podria modificar aquesta situació, però el ple de constitució del Parlament començarà a les 11 del matí i hi haurà poc temps per negociar.

Vots i aritmètica

ICV i Esquerra estaven ahir irritades amb CiU perquè no els ha cedit la secretaria, i parlaven de sumar els seus vots per desbancar la que aritmèticament correspon al PP com a tercera formació política. Els populars tenen 18 diputats i ecosocialistes i republicans arribarien als 20. Però CiU, tot i que no ho ha confirmat oficialment, és hostil a maniobres que trastoquin l'aritmètica de les urnes, i podria en aquest cas cedir tres vots als populars.

La mesa, que serà una de les de més nivell polític que ha tingut el Parlament amb presència d'exconsellers i exalcaldes, estarà formada per la presidenta Núria de Gispert (CiU), i els vicepresidents Lluís Corominas (CiU) i Higini Clotas (PSC). Els quatre secretaris seran Josep Rull (CiU), Montserrat Tura (PSC), Dolors Batalla (CiU) i previsiblement Jordi Cornet (PP).

La mesa inclourà, doncs, les tres principals formacions polítiques catalanes, d'acord amb els resultats electorals del 28 de novembre. I CiU tindrà quatre dels set representants, cosa que significa la majoria a l'òrgan rector del legislatiu. La mesa representa la primera negociació política de la novena legislatura, abans de la investidura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona