Política

Duran opta per tornar a encapçalar Unió

Serà candidat al Congrés

Retreu a ERC haver avalat dos presidents no nacionalistes i que ara ni s'abstingui amb Mas

El líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, va anunciar ahir davant del consell nacional socialcristià que es tornarà a presentar com a president del comitè de govern en el congrés d'aquesta formació política. Duran també va confirmar davant els consellers nacionals d'Unió que té previst repetir com a cap de llista de CiU al Congrés, tal com es donava per fet des que Artur Mas i ell van acordar que es quedés a Madrid i no assumís la conselleria en cap. Duran va voler clarificar el seu futur “per responsabilitat política”, després que fa dos anys es va especular sobre la seva retirada arran de l'operació a la qual va ser sotmès per extirpar-li un nòdul en un pulmó. Feliçment recuperat de la malaltia, el líder d'Unió va admetre ahir que en algun moment li va passar pel cap deixar el partit en mans d'altres persones, al·ludint al secretari general d'Unió, Josep Maria Pelegrí. Duran, però, ahir no va voler personificar i va remarcar que a UDC hi ha un equip capaç de substituir-lo “en qualsevol moment”.

En una reunió prèvia al consell nacional, la nova presidenta del Parlament, Núria de Gispert, va anunciar que plega del comitè de govern d'Unió per dedicar-se al legislatiu, tal com va anunciar ahir aquest diari. La va rellevar Benet Maimí, que assumirà la secretaria de política municipal del partit socialcristià amb vista a les eleccions del mes de maig.

Duran va defensar després en roda de premsa que els presidents del Parlament militants d'Unió sempre han entès que han de ser presidents de tothom, i en conseqüència es deslliguen de qualsevol funció executiva del partit. Malgrat això, va insistir que De Gispert continuarà sent “una dirigent destacada” i militant d'UDC.

El consell nacional socialcristià es va reunir en un clima d'emoció, després de l'àmplia victòria de CiU a les eleccions catalanes del 28 de novembre. Duran va aprofitar per fer una crida als militants perquè actuïn amb la màxima humilitat, i va reconèixer que molts dels vots han estat “prestats”.

Silenci sobre el govern

No va revelar en el consell nacional detalls sobre el futur govern, però va indicar que té un “diàleg permanent” amb Artur Mas i que existeix una bona sintonia amb el futur president de la Generalitat. Duran va demanar en roda de premsa als altres partits que facilitin la investidura de Mas en la segona volta i no la bloquegin, allargant l'actual govern provisional, quan es voti dijous vinent al Parlament. Va retreure especialment a ERC que hagi votat dues vegades un “partit no nacionalista” i que ara no es vulgui abstenir en el cas d'un president nacionalista com és Mas.

LES FRASES

Si el poble ha castigat ERC i no ha donat prou força a ICV i n'ha donat més al PP no és culpa de CiU
Josep Antoni Duran
president del comitè de govern d'Unió
Tinc la sort de ser el dirigent polític més valorat i la meva obligació és posar aquest capital a disposició d'Unió i també de CiU


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.