Política

Artur Mas proposa un govern basat en 8 eixos

“Un govern d'alta professionalitat, auster, honest, amb esperit de treball, amb sentit de país i amb capacitat de prendre decisions però també amb molta voluntat de diàleg”

Es proposa recuperar el prestigi dels Mossos d'Esquadra suprimint el codi ètic perquè tot i que “cal un codi no es pot imposar als professionals als que va destinat”

Lluitarà contra l'atur i contra el fracàs escolar, reactivarà l'economia i optimitzarà el sistema sanitari però sense copagament

“Un govern d'alta professionalitat, auster, honest, amb esperit de treball, amb sentit de país i amb capacitat de prendre decisions però també amb molta voluntat de diàleg”, així ha definit Artur Mas, aquest dilluns en el debat d'investidura, el govern que vol construir quan sigui escollit el president 129è de la Generalitat.

Unes propostes de programa de govern que ha resumit en 8 eixos.

Economia, empresa i ocupació

Segons Mas per aixecar el país primer s'ha de “reduir la xifra d'atur a la meitat per equiparar-nos a la mitjana europea. Tenim un atur per sobre del 17%. Aquest però ha remarcat és “un objectiu de país no només de govern. A més ha dit, que per “reactivar l'economia i el creixement cal situar l'empresa a dalt de tot”.

En aquest punt, Mas ha recordat, que reformaran l'impost de successions i que calen avals públic per reactivar les petites i mitjanes empreses alhora que proposa una moderació fiscal.

Educació

En aquest punt, el futur president de la Generalitat ha dit que l'objectiu és “reduir el fracàs escolar fins a la meitat en els propers 8 o10 anys”. També ha recalcat que cal “reduir la burocràcia. Els mestres han de fer de mestres i no de buròcrates”. Al seu entendre, “no cal abocar-hi més diners públics sinó fer una millor orientació del model educatiu”.

Ha resumit aquest punt dient que aspira a una “escola catalana amb alumnes trilingües”.

També ha volgut remarcar que aposta per augmentar el nivell de la Universitat i que això es reflectirà en l'organigrama del govern.

Sanitat

Mas ha definit el sistema sanitari dient que es troba “tensionat i calen reformes per no prendre qualitat”. En detall, ha dit , “centres de salut més autònoms i menys burocràtics. Cal buscar la millor gestió en un sistema complementari de sanitat privada” però, ha recordat que no està d'acord amb el copagament perquè els jubilats és la part més vulnerable de la societat.

Polítiques socials i família

Sobre aquest eix, Mas, vol “garantir i millorar l'estat del benestar”. “Que només es podrà mantenir”, ha recordat, “amb un creixement mantingut”.

El nou govern també vol promocionar la família i la natalitat.

En aquesta línia també vol millorar la llei d'atenció de la dependència que “no s'ha de delegar fora de Catalunya”, ha dit.

Un objectiu de país és la “inclusió social i la lluita contra la pobresa, garantir la gestió dels serveis, el suport a la infància i la gent gran, l'atenció a la immigració i l'esport com a eina de cohesió social.

Seguretat

Artur Mas, en aquest punt ha volgut recalcar que una “millor seguretat vol dir millor nivell de vida”.

A partir d'ara, ha dit, “les anècdotes en matèria de seguretat no seran publiques”.

El govern de Mas tindrà uns elements claus en seguretat: tolerància zero amb el crim organitzat, el control del tràfic de droga sobretot al voltant de els escoles i el vandalisme.

El nou govern es proposa recuperar el prestigi dels Mossos d'Esquadra. “S'acabarà amb actituds de dubte amb el cos”, ha dit Mas i el primer serà la supressió del codi ètic perquè tot i que “cal un codi ètic no es pot imposar als professionals als que va destinat.

També “s'optimitzarà un sistema de gestió integral d'emergències”.

I es proposa “reduir la sinistralitat d e les carreteres”.

Política territorial i sostenibilitat

En aquest gran eix, Mas ha dit que el seu govern vol “construir les infraestructures necessàries per tenir un país ben comunicat per aire, mercaderies i en comunicació”.

Cal inversió però sobretot cal “una bona gestió feta de Catalunya”.

En sostenibilitat, el futur president ha dit que “cal passar pàgina a banderes i etiquetes i crear un ecologisme diferent que cal avui”.

“Catalunya ha d'anar a buscar l'aigua on n'hi hagi” i respecte l'energia, “reduir la dependència dels combustibles fòssils i anar a energies més sostenibles”, ha dit Mas.

“El nou govern aposta per una política fiscal verda i que incentivi a les empreses en estalvi i reciclatge.”

Administracions

Mas, ha recordat en aquest punt , que l'administració representa un 20 % del producte interior brut i per tant cal també una reforma d'aquest sector. “L'objectiu és una administració amb bona capacitat de resposta i menys burocràtica”. Ha recordat la seva proposta de la triple a: “Austeritat aprimament i agilitat”.

“Reduirem”, ha dit, “un 20% el nombre de departaments, reduirem un 25 els càrrecs públics i de confiança i reduirem un 20% en publicitat i protocol”. En resum anar aprimant l'estructura de la Generalitat.

Nació

El govern de Mas vol “millorar l'autogovern, promoure la cultura i identitat catalana”.

“Volem noves quotes de sobirania per Catalunya, renegociant traspassos, acabant de desplegar l'Estatut i desenvolupant la política lingüística”, ha dit.

El nou govern té com a objectiu irrenunciable “situar Catalunya al món”.

“Catalunya vol ser una nació i Espanya ha d'entendre que no defallirem en el dret a decidir. Aquest dret però cal que descansi en majories amplies per tenir força i evitar la fracció social”, ha conclòs Mas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.