Política

Antich demana “joc net” i “respecte a l'adversari” en les eleccions balears

El cap de l'executiu ha signat aquest dilluns el decret pel qual el parlament balear queda dissolt i es convoquen les eleccions autonòmiques als consells insulars

El president ha dit que la convocatòria d'eleccions ha de ser “un motiu de satisfacció i d'il·lusió democràtica”

El president del govern balear, Francesc Antich, ha signat aquest dilluns el decret de convocatòria d'eleccions als consells insulars de Mallorca, Menorca i Eivissa, i també la dissolució i convocatòria d'eleccions a la cambra balear.

Aquests comicis se celebraran el proper 22 de maig, juntament amb els municipals.

Després de la signatura, Antich ha pronunciat un breu discurs en el qual ha demanat “lleialtat institucional”, “rigor intel·lectual”, “respecte a l'adversari” i “joc net” al conjunt de les forces polítiques, així com també que facin de les eleccions un motiu per avançar “en qualitat democràtica i benestar de la ciutadania”.

En el cas de les eleccions al Parlament de les Illes Balears, Antich ha fet ús de la facultat de la dissolució anticipada del parlament que li atorga l'article 55 de l'Estatut d'autonomia, per tal de fer coincidir, el proper 22 de maig, els comicis autonòmics, amb els municipals i els dels consells insulars.

Pel que fa a les eleccions autonòmiques, i d'acord amb les circumscripcions electorals de cada illa, els ciutadans de Mallorca escolliran 33 diputats, els de Menorca en triaran 13, els d'Eivissa 12, i a Formentera en triaran 1.

Pel que fa a les eleccions als consells insulars, els ciutadans de Mallorca elegiran 33 consellers, els de Menorca en triaran 13 i els d'Eivissa també n'hauran d'escollir 13.

Antich ha explicat que la campanya electoral tindrà una durada de 15 dies, que començarà el proper 6 de maig a les 00 h i acabarà a les vint-i-quatre hores del 20 de maig.

El president Antich ha dit que la convocatòria d'eleccions ha de ser “un motiu de satisfacció i d'il·lusió democràtica”.

El president ha assenyalat que la legislatura que es tanca serà recordada “històricament” per la crisi econòmica més gran dels darrers 80 anys.

Tot i això, ha dit, els ciutadans de les Illes han sabut demostrar el seu “tarannà cívic, responsable i emprenedor”, fet que ha facilitat el camí cap a la recuperació econòmica, que ja comença a donar “els primers fruits”.

El president s'ha dirigit també al conjunt de les forces polítiques. Els ha demanat que facin de les eleccions un “motiu” per avançar en la “qualitat democràtica i el benestar de la ciutadania”.

També ha fet una crida a la “lleialtat institucional”, “educació en les formes”, “rigor intel·lectual” i “joc net”.

Ha remarcat que aquest respecte ha de ser compatible amb “el debat, l'explicació de propostes i la contraposició de programes”.

Antich ha finalitzat la seva intervenció encoratjant a la ciutadania que exerceixi el seu dret a vot, ja que la cita electoral ha de ser una “acte d'alegria democràtica”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES