Política

La participació oscil·la entre el 5,4% i el 56,6%

Gavà és el municipi on es registra un nombre més baix de votants, mentre que Bellmunt d'Urgell obté el més alt

Als 20 municipis que van votar ahir en les consultes, a banda de Barcelona, la participació va oscil·lar entre el 5,4% de Gavà i el 56,6% de Bellmunt d'Urgell –en aquesta localitat, a més, no hi va haver cap vot contrari–. En el conjunt de totes les onades que s'han celebrat des que Arenys de Munt va disparar el tret de sortida han arribat a votar 883.141 persones a 553 localitats, des del poble més petit de Catalunya –Sant Jaume de Frontanyà– fins al més important –Barcelona–. La mitjana de participació, fins a aquesta última onada de 22 municipis, era d'un 17,9%.

Gavà va ser la ciutat més gran, després de Barcelona, en què els ciutadans van poder votar ahir a favor o en contra de la independència, i 2.351 persones majors de 16 anys van exercir aquest dret. En aquesta ciutat, la jornada es va saldar sense cap incident, i un centenar de persones han treballat en l'últim any per fer possible la consulta. Brugués Comas, portaveu de la plataforma Gavà Decideix, va valorar que “no és tan important la participació com el fet de plantejar el debat al poble”. El percentatge de votants a Gavà ha estat dels més baixos del Baix Llobregat, on la mitjana dels municipis en què s'han dut a terme consultes ha estat de l'11'5%. És, de fet, el més baix que s'ha registrat a cap ciutat d'aquesta comarca, per sota del 6,71% de participació que es va registrar a Sant Boi i el 6,72% d'Esplugues. Gavà continua, així, la tònica de la comarca, on les consultes a municipis petits s'ha saldat amb un resultat força més alt que a les ciutats grans, feus històrics del PSC.

Per corroborar aquesta tendència cal fixar-se en el cas de Sant Climent de Llobregat, un poble proper a Viladecans amb un cens de 3.136 votants –incloent-hi els majors de 16 anys i els estrangers–. La participació en aquest municipi va ser del 24,3%, i el “sí” es va imposar en el 95% dels casos. La votació es va esdevenir enmig d'un ambient festiu, ja que les entitats agrupades en la plataforma Sant Climent Decideix van organitzar actes al llarg del matí al voltant de la plaça de la Vila. “El fet democràtic de poder decidir ha estat l'esperit de la jornada”, va explicar Natx Jambrina, portaveu de la plataforma. Els organitzadors es van mostrar molt contents per la participació, que va superar el 20% previst inicialment, i van destacar que fins i tot va votar una dona de 101 anys.

El vot va ser positiu en el 94,8% dels casos. Destaca en alguns municipis el baix nombre de vots negatius. A Bellprat i a Fogars de Montclús no es va registrar cap “no”. A Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, Montseny, Pujalt i Santa Margarida de Montbui només una persona va votar, a cadascun d'aquests municipis, contra la independència de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul