Política

ENRIC MORERA

SECRETARI GENERAL DEL BLOC NACIONALISTA VALENCIÀ I LÍDER DE COMPROMÍS

“Als valencians sí ens interessa la política”

“És palès que molts votants del PP no s'han trobat a gust amb una llista amb imputats”

“Si fem les coses bé, com fins ara, podríem en una primera fase arribar al 20% de l'electorat”

El nacionalisme valencià, incapaç per si mateix de superar l'exigent barrera electoral del 5%, havia aconseguit accedir a les Corts Valencianes només agafat de la mà d'Esquerra Unida (EU). Ara, el Bloc Nacionalista Valencià, dins d'un projecte autònom, el de Compromís, en el qual l'acompanyen dos partits menors, Iniciativa del Poble Valencià i Els Verds-EE, s'ha convertit en la tercera força en el Parlament (7,03% dels vots, 6 diputats), al davant d'EU.

És Compromís una força emergent a l'estil del BNG a Galícia, Nafarroa Bai a Navarra o la Chunta a Aragó en els seus millors temps?

Jo crec que sí, perquè representem alguna cosa nova amb grans perspectives de creixement. Si fem les coses bé, com fins ara, podríem en una primera fase arribar al 20% de l'electorat. I és que als valencians sí que ens interessa la política, com s'ha demostrat en aquestes eleccions.

Dins d'aquestes perspectives de creixement cap la possibilitat d'aconseguir també representació al Congrés en 2012.

Aquest és el nostre pròxim objectiu: situar una veu valenciana, o millor dues, a Madrid.

Quin mèrit correspon al Bloc dins de Compromís?

A mi no m'agrada quantificar. En Compromís hi ha hagut una acumulació de forces important, una suma cooperativa intel·ligent, i el Bloc ha sabut interpretar bé la situació i prioritzar els interessos del país, tot actuant amb generositat. El secret és que hem criticat al mateix temps que proposàvem alternatives i que hem fet una campanya molt pròxima, basada en internet.

Hi ha hagut una transferència de vots important del PSPV-PSOE a Compromís?

Hi havia molts votants valencianistes segrestats pel PSOE, que ha creat confusió. Per sort ja han tornat a casa. Hem hagut de presenciar tota classe de paranys per evitar que nacionalistes d'aquest país votaren Compromís en favor del PSOE. L'enquesta del CIS, un instrument al servei del centralisme, n'és un exemple: no ens donava ni un 3% fa dues setmanes.

En què creu que ha fallat el PSPV-PSOE per a patir la major derrota de la seua història?

No ha marcat perfil com a PSOE valencià: ha acceptat una reforma de l'Estatut de segona i un finançament injust. Les seues receptes són iguals que les de la dreta.

Creu que els 4 punts perduts per Camps representen el principi de la fi del PP?

És palès que molts votants del PP no estaven a gust amb una llista cremallera d'imputats i no imputats. Si Rajoy a la llarga governa, que espere que no, el discurs del victimisme hipòcrita del PP valencià caurà. Sincerament veig perspectives per a derrotar-lo.

També han trencat el malefici de l'Ajuntament de València.

València era un dels nostres forats, i ara ja tenim representació en el cap i casal. Hi ha hagut un gran treball, liderat per Joan Ribó. La campanya de València ha sigut més pròxima.

Propiciaran acords perquè no governe el PP en els pocs ajuntaments que no controla?

No m'agrada fer polítiques contra ningú. Nosaltres propiciarem governs que tinguen com a principi el valencianisme, el progrés i la sostenibilitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.