Política

El blau s'estén, el roig resisteix

L'onada de vots conservadors es tradueix poc en el color polític del conjunt dels municipis tarragonins, que no varia gaire

CiU guanya en global a set municipis més que el 2007, i el PSC ho fa en onze menys

L'allau de vots que els partits de centredreta –sobretot CiU, i el PP als municipis més grans– van rebre en les eleccions de diumenge en detriment dels de centreesquerra, tindrà un reflex més aviat discret en el color polític del conjunt d'ajuntaments tarragonins. Aquesta, si més no, és la conclusió que s'extreu en analitzar quina és la força més votada municipi per municipi, la que en teoria està més legitimada per ocupar-hi l'alcaldia i el govern local a partir de l'11 de juny, quan es constituiran els nous consistoris. Un cop d'ull als mapes annexos, elaborats pel professor de la URV Sergi Saladié, ho explicita: la taca blava de CiU s'estén un pèl més que fa quatre anys –en el còmput total guanya en set municipis més–, però encara hi queden moltes clapes vermelles de llistes afins al PSC –que en conjunt perd 11 municipis– i, en menor mesura, de grogues lligades a ERC. Entre els canvis de color polític, el més sonat és el de Reus, on per primer cop en democràcia CiU derrota el PSC, un canvi que també es dóna a Cambrils i, també en el mateix sentit, a Calafell, Cunit, Banyeres, Montferri, Riudecols, Alforja i Vimbodí, on es dóna el cas que la gent ha votat el mateix alcalde, Lluís Grau, però ara rere una sigla diferent. A l'Ebre, el cas més clar és el de Sant Carles de la Ràpita, sense oblidar el també històric traspàs de poders a Riba-roja. En sentit contrari, en canvi, de municipis que han passat de CiU al PSC, ben pocs, més enllà del Vendrell (on de fet el 2007 ja havia succeït el procés invers) i el Pinell de Brai. A més, el PSC pren Falset a ERC. Tot i la seva estrepitosa caiguda als nuclis més poblats, els republicans precisament aguanten el tipus i es mantenen com a força més votada en 25 municipis, tot just un menys que el 2007, amb la majoria absoluta assolida a Montblanc com a principal èxit, però també amb la “conquesta” d'altres places com Roquetes, Vilallonga i Montbrió.

ICV, que també ha baixat en xifres generals, dobla en canvi els municipis on és primera força, ja que afegeix la Sénia i Aiguamúrcia a les places on ja ho era, Senan i Altafulla, on a més sembla que ara podrà formar govern. Pel que fa al PP, paradoxalment podria perdre el govern de Creixell, l'únic municipi on, com fa quatre anys, ha guanyat. Completen el panorama cinc municipis que han votat per llistes del tot independents –Conesa, les Piles, Alió, Masllorenç i Bellvei, on la sorprenent +Bellvei arrabassa la condició a CiU– i dos que resisteixen per la Federació d'Independents de Catalunya (Pira, on encara manarà el seu fundador, Josep Pijoan, i Gandesa), que gairebé perd tota la força que va tenir després de la seva fundació els anys noranta. La FIC, això sí, perd un sol poble on havia guanyat el 2007, Rocafort de Queralt, a mans de Solidaritat, que en la seva estrena hi obté l'única victòria a la demarcació.

Passanant i Belltall busca alcalde

Un cas ben curiós s'ha donat a Passanant i Belltall, municipi de 164 habitants que escollia cinc regidors, a triar pel mètode de llista oberta entre les cinc presentades. I s'ha donat el fet que ha guanyat el republicà Joaquim Torres, amb 64 vots, seguit de Mireia Roset, de la FIC, amb 58, però la majoria la tindrà CiU, que va obtenir els altres tres edils amb 57, 55 i 47 vots. Fonts de Governació explicaven ahir que en aquest cas cap norma dicta que hagi de ser l'alcalde el més votat, i que ho trien els regidors. El mateix Torres –que de fet anava de dos de l'actual batlle, Albert Bagué, que no ha entrat– explicava a El Punt la seva sorpresa, i si bé admet que no entrava en els seus plans ser alcalde, fia la solució a una reunió els propers dies entre tots cinc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona