Política

“Ens plantegem fer un pla de sanejament a 4 anys”

L'alcalde masnoví de CiU admet que la situació econòmica és pitjor del que preveien

El nou govern aposta per la finalització dels projectes endegats i dedicar recursos al manteniment

Parés assegura que encara és d'hora per saber-ho, però no descarta una pujada de la pressió fiscal per al 2012, “un any que serà restrictiu”

A temps parcial
Acaba d'arribar, però de moment té clar que vol fer compatible la seva professió, en una empresa química, amb la dedicació a l'alcaldia. Tot i això, el conjunt del govern sí que augmenta les dedicacions perquè assegura que hi ha molta feina per fer. Seran àrees estratègiques, Promoció Econòmica, Ensenyament o Urbanisme, àmbits on “cal una empenta”.
La situació econòmica que ens hem trobat ha estat molt pitjor del que ens havíem imaginat

C

om han estat els primers dies d'alcaldia?

L'arribada al govern ha estat marcada per l'inici de la festa major, que va començar una setmana després de la presa de possessió. Pel que fa a l'estructura municipal, hem fet una primer presa de contacte per detectar els problemes de cada àrea. Cal acabar d'ajustar els encaixos entre l'àrea tècnica i la nova organització política.

Com valora el traspàs de les regidories?

Crec que ha estat correcte. En algunes regidories estem molt contents, en d'altres, una mica menys, però en termes generals ha estat una traspàs normal. També hem trobat una gran col·laboració per part dels tècnics i els caps d'àrea.

Una de les directrius ha estat mantenir les coses que ja estaven preparades, com la festa major o el Ple de Riure. Això vol dir que estan d'acord amb el format actual?

Hem volgut respectar la feina feta. Tot i això, cal fer-ne un replantejament, obligat per la situació econòmica. Estem a favor de mantenir aquestes cites, però han de ser sostenibles econòmicament. També estem treballant en un canvi de model de la festa major.

Quines són les primeres mesures que volen implantar?

En primer lloc, la situació econòmica que ens hem trobat és molt pitjor del que ens temíem. Això ens obligarà a dibuixar un escenari de restricció de moltes coses. La primera prioritat és l'atenció a les persones i, això no ho retallarem. Una de les mesures que hem pres és la suspensió de la posada a licitació del parc Vallmora, perquè considerem que és inassumible.

Quins canvis es començaran a notar, a partir d'ara?

Canviarem la vialitat al carrer Lluís Millet i la zona de Roger de Flor. També haurem d'iniciar la redacció de les bases pel concurs de la neteja viària i demostrar una sensibilitat especial pel que fa a l'atenció al públic.

Pensen redactar un pla de mandat amb la fusió dels programes de CiU i ERC?

A partir del darrer trimestre començarem a posar fil a l'agulla.

Compten amb l'oposició, per aquest pla de mandat?

Les idees que siguin positives i executables, les hi afegirem. Posarem a disposició de tots els grups el primer esborrany que realitzem del pla.

Fins a quin punt és greu la situació econòmica. Pensen apujar la pressió fiscal per a l'any vinent?

Primer hem de tancar els comptes generals del 2010 i veure l'escenari concret. El que és segur és que se'ns obrirà un període de molta rigorositat, però no necessàriament s'ha de traduir en una pujada dels impostos locals. El que està clar és que el 2012 serà un any restrictiu.

Es plantegen fer un pla de sanejament?

Segurament l'haurem de fer pel fet d'estar en dèficit. És un dels escenaris que es valoren: fer un pla de sanejament a quatre anys vista.

Quins aspectes pensen ajustar per eixugar el dèficit?

Tenim idees, però encara no estan prou assentades i cal esperar per saber-ho. Hi ha, però, moltes despeses que son innecessàries en àrees com comunicació, publicitat i consum elèctric. Tot i això, prefereixo ser prudent i esperar fins al tancament del compte general.

La plantilla municipal està sobredimensionada?

Alguns departaments sí que estan per sobre de les necessitats i d'altres, no tant. És cert que l'Ajuntament assumeix moltes competències que no li són pròpies i que potser seran les primeres que s'hauran de deixar de prestar. La despesa de personal arriba a prop del 50% de la despesa corrent.

Es plantegen rebaixar aquest index?

A mitjà termini, perquè fer-ho en poc temps és difícil tenint en compte que el volum total del pressupost baixarà i que, per tant, la ràtio de capítol 1, només per això, pujarà.

Quines grans obres prioritza?

Em donaré per satisfet si podem executar les tres obres que ara mateix estan pendents: el poliesportiu, la Casa del Marquès i el parc Vallmora. Tot i això, cal canviar el concepte d'“invertir” pel de “mantenir”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.