Política

El final de la Guerra Civil a Catalunya, explicat dia a dia

Coincidint amb el 75è aniversari de l'ofensiva militar franquista contra Catalunya, publicarem des de divendres ‘Diari d'una ocupació', crònica dels últims dies de la guerra i de l'inici de la dictadura

Coincidint amb el 75è aniversari de l'ofensiva militar franquista contra Catalunya, El Punt Avui publicarà entre divendres vinent i l'1 d'abril una sèrie de 101 capítols sobre el final de la Guerra Civil a Catalunya i l'inici de la dictadura franquista, que va comportar una brutal repressió que va durar anys i la pèrdua de les llibertats del poble que es va perllongar més enllà de la mort del dictador Franco, el 20 de desembre de 1975.

Dijous vinent es presentarà aquesta sèrie, que es publicarà diàriament a la secció de Punt de Vista i que està dirigida per
Joan Villarroya, catedràtic d'història contemporània de la Universitat de Barcelona i autor de nombrosos llibres i publicacions sobre la Guerra Civil a Catalunya. La sèrie, que portarà el nom de Diari d'una ocupació, comença amb un recordatori sobre el que va representar la batalla de l'Ebre i l'ensulsiada de l'exèrcit republicà cent quinze dies després d'iniciada. L'exèrcit franquista, en un intent de Franco d'allargar la guerra, va aturar la seva ofensiva i es va reorganitzar. Aquells dies de desembre del 1938, tothom esperava l'ofensiva final de les tropes faccioses i molts intuïen que s'iniciaria pel front del Segre, com així va ser.

La sèrie se centrarà, seguint el dia a dia, sempre que això sigui possible, en l'avanç de les tropes, en la retirada dels republicans que els va portar a l'exili i, a l'etapa final, en l'inici del franquisme, un règim que es perpetuarà en la figura del dictador Franco, durant trenta-sis anys més.

Diari d'una ocupació vol recuperar una part de la nostra història i també donar veu als últims protagonistes d'aquella guerra cruenta. Seran relats periodístics d'uns fets que van marcar el destí del país durant moltes dècades, en un recorregut que comença a les terres de Ponent i abasta tot el Principat i arriba als camps de concentració de la Catalunya del Nord. La sèrie prestarà atenció a les pèrdues humanes i econòmiques que va provocar el conflicte i el drama que va suposar per a moltes famílies l'exili. També el paper que va haver d'assumir la societat civil aquells dies. Parlarem de la fam i la por, del paper de la dona, de les noves autoritats i de com van patir la llengua i la cultura pròpies, les entitats culturals del país.


Es recupera una part de la història que va marcar el destí del país



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona