Política

ERC reclama un nou decret contra la pobresa energètica que s'apliqui tot l'any i inclogui ajudes

Oriol Amorós avisa Mas que la situació és “greu” i cal que sigui reconeguda de “forma clara”

Els republicans volen “tocar el dos” d'Espanya per no estar en mans dels que “treballen al servei de les elits extractives”

El diputat d'ERC Oriol Amorós ha proposat un seguit de mesures per combatre la pobresa, entre elles un nou decret contra la pobresa energètica que s'apliqui tot l'any i que inclogui mesures per a les persones que no arriben a un mínim de renda i no puguin fer front al deute. Amorós també ha apostat per simplificar els tràmits per poder-se acollir a aquest decret. En el seu discurs durant el ple extraordinari, el diputat republicà ha reivindicat que el seu partit vol “tocar el dos” d'Espanya precisament també per mantenir l'estat del benestar. “No volem seguir en mans del que ens espolien el 8% del nostre PIB per fer polítiques antisocials i treballar al servei de les elits extractives”.

Amorós ha desgranat una sèrie de compromisos que, a parer d'ERC, han de sortir d'aquest ple monogràfic sobre la pobresa, com per exemple la creació d'un complement salarial perquè les persones que cobren la renda mínima d'inserció i que acaben reinsertant-se no perdin diners; el pagament de totes les rendes mínimes concedides; un pla de xoc per a les persones que se'ls acaba aquesta prestació, o un pla perquè els desnonaments no puguin ser automàtics, sinó que prèviament hi hagi d'haver una intervenció.

També ha demanat reforçar la Taula de Distribució d'Aliments, crear un dispositiu quan des de Salut es detecti infància en risc, i que les beques menjador quedin garantides no només en període lectiu, sent aplicables també per a Secundària. “Hem de recuperar el terreny perdut”, ha constatat.

“Hem fet un tip de fer propostes de recursos”

Amorós també ha aprofitat per recordar que el seu grup ha fet un munt de propostes d'increment d'ingressos precisament per apujar la despesa en polítiques socials, aprovant noves taxes i apujant-ne les existents. “D'esforç en fem tot i que no tenim les eines”, ha defensat.

I en aquest punt sí que ha coincidit amb Mas a l'ora de subratllar que Catalunya podria fer molt més si tingués totes les eines, si depengués d'un estat que volgués ser “més eficient, canviar el model productiu i reforçar l'estat del benestar”. En canvi, segons Amorós, el govern espanyol es dedica a fixar dèficits injustos a les autonomies, carregant-ho tot a les esquenes de les comunitats, i ha citat l'exemple de la Llei de dependència.

“Tot el que fan va en contra de l'estat del benestar”, s'ha queixat. Amorós ha opinat que l'Estat “no serveix els seus ciutadans”, sinó que legisla “al servei de la casta extractiva”. “Mentre la població pateix misèria, l'IBEX 35 és la borsa que més dividends reparteix en lloc de reinvertir. Mentre ens fan pagar la llum més cara, els intermediaris financers s'emporten un 7% directe de la nostra factura”, ha denunciat.

“La situació és greu i l'hem de reconèixer”

El republicà també s'ha dirigit al president de la Generalitat, Artur mas, a qui ha avisat que la situació és “greu” i cal que sigui reconeguda de “forma clara”. Després que Mas recriminés al tripartit que no destinés recursos contra la pobresa quan la taxa de pobresa era només un punt inferior a l'actual, Amorós li ha respost que aquesta taxa ha deixat de ser un indicador amb sentit, perquè si ara es doblessin tots els ingressos de tots els ciutadans, la taxa continuaria sent del 20%.

També s'ha queixat que el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, hagi defensat en la seva intervenció la reforma laboral, una reforma, ha dit Amorós, “que ha reduït les persones actives, que ha destruït llocs de treball i que ha posat desenes de centenars de treballadors en expedients de regulació”, reduint a més els salaris un 12%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona