Política

Problemes endèmics

Endavant Cerdanya lamenta que CiU només hagi dut a terme projectes creats per ERC, quan governava, i que no tingui projectes de futur nous

L'ajornament reiterat de la data d'obertura del nou hospital transfronterer i projectes frustrats com ara la nova escola són els principals retrets que es fan al govern local

Endavant Cerdanya, la coalició que ERC va liderar amb altres partits, entitats i particulars independentistes, no va poder donar continuïtat a les majories dels últims mandats dels republicans i, el 2011, es va convertir en l'únic grup a l'oposició. Ara, ja no ho és, perquè, encara no mig any després dels comicis, Rosa Maria Puig va passar a ser regidora no adscrita. Sigui com sigui i diferències polítiques i personals a part, la disparitat de criteris es mostra en cada plenari, en què Puig ha donat suport a diverses propostes de CiU.

La portaveu del grup municipal d'Endavant Cerdanya a Puigcerdà, Lourdes Porta, manté que CiU pràcticament no ha complert res del seu programa electoral i que ha anat tirant dels projectes de quan ERC governava. El retard en la posada en marxa del nou hospital transfronterer de la Cerdanya, la deixadesa de la línia fèrria de Barcelona a Puigcerdà, l'escola nova,
el nou aparcament, l'escola llar i la manca d'ajuts de les administracions superiors són els principals exemples que Porta esgrimeix per sustentar la seva afirmació respecte a l'equip de l'alcalde, Albert Piñeira.

La líder d'Endavant Cerdanya recorda que CiU va dir durant la campanya electoral que, amb el mateix color polític a l'Ajuntament i a la Generalitat, arribarien més subvencions a Puigcerdà, cosa que, finalment, segons ella, no ha passat. Lourdes Porta concreta que no s'ha invertit en la línia del tren de Barcelona a Puigcerdà, que, encara fa poc, es va haver de tornar a tallar per una avaria. Del nou hospital transfronterer, lamenta que se n'hagi anat ajornant la data d'inauguració –ara, sembla que serà al setembre vinent– i que els veïns de Puigcerdà hagin perdut alguns serveis a l'actual hospital comarcal, tot i que sigui de forma temporal.

Porta critica també que el grup municipal de CiU va fer campanya prometent la construcció d'una nova escola de primària. Ja aleshores, diu, ells van alertar que era molt agosarat afirmar amb rotunditat que es faria i que no tenien en compte el detall que és una projecte i una obra que depèn directament del Departament d'Ensenyament i no pas de l'Ajuntament.

La càrrega fiscal és un altre dels cavalls de batalla entre govern i oposició. Porta diu que Endavant Cerdanya no ha pogut evitar l'increment d'un vint per cent de l'impost de béns immobles que ha aplicat CiU –un deu per cent ha estat imposat pel govern espanyol– i que ha intentat minimitzar l'impacte que això suposa per a les butxaques dels veïns de Puigcerdà amb bonificacions per als qui destinen els pisos a lloguer social i fraccionant els pagaments. Remarca que l'Ajuntament ha ingressat més de mig milió d'euros amb aquest increment, que no han repercutit en inversions. La regidora ha dit que cal afegir a tot plegat que l'Ajuntament s'ha anat venent patrimoni en forma de parcel·les. La construcció d'un nou pàrquing ha estat l'altre gran punt de desacord entre govern i oposició. Lourdes Porta critica que CiU, durant la campanya, parlava d'aquest equipament com una inversió preferent. EC havia apostat, ja el 2010, per un aparcament vertical al costat del nou ascensor públic. CiU, en canvi, més endavant, va especificar que apostava pel de l'institut. “Finalment, s'ha fet allà on dèiem nosaltres”, ha sentenciat.

La nova oficina de turisme, l'habitatge social i la llar d'infants també han estat motiu de controvèrsia entre oposició i govern. Porta assegura que s'ha acabat fent l'oficina a sota el campanar –un símbol de Puigcerdà– com deien ells i no pas a sota del Casino com volia CiU i ha lamentat que s'hagi tancat una part de la llar d'infants i no s'hagi fet res en habitatge social. Allò que més lamenta, no obstant, és que s'hagin abandonat projectes de futur com ara una facultat d'odontologia transfronterera.

Població
8.957
Superfície
18,9 Km2
Densitat de població
471,66 habitants/Km2
Grups del govern
CIU:
2.377 vots (66,29%), 10 regidors
ALCE:
729 vots (20,32%) 3 regidors
Participació a les municipals del 2011
Cens: 5.769 Vots: 3.626 (62,85%)

Rosa Maria Puig REGIDORA NO ADSCRITA

“Els veïns de Puigcerdà ens sentim enganyats i decebuts, perquè no s'han complert les promeses del programa convergent”, ha sentenciat amb aquesta contundència la cap de l'oposició a l'hora de fer una valoració general dels tres anys de govern de CiU. Lourdes Porta manté que el canvi anunciat per CiU el van fer ells quan governaven, i no ara. I posa com a exemples l'inici del nou hospital, la residència d'avis, l'escola bressol, la reconversió d'espais del centre per als vianants...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona