Política

La societat civil empeny el 9-N

Una quarantena d'entitats de Girona adopten el compromís per fer possible la consulta

Miquel Calçada recorda el 1714 i diu que de nou ens juguem el futur un 11-S a la capital

La societat civil continua empenyent la consulta del 9-N. Així ho van voler visualitzar ahir a Girona la quarantena d'entitats que s'han adherit a la campanya del Compromís amb la Consulta impulsat per l'ANC. Les entitats van formalitzar al vespre l'entrega d'aquest compromís als representants institucionals de l'Ajuntament.

Joan Carles Bonet, del secretariat de l'ANC a Girona, va subratllar, en l'acte que es va celebrar al saló de plens del consistori, que l'entrega d'aquest compromís “és la manera de visualitzar la confluència de la societat civil i les institucions en fer possible la voluntat de fer realitat el dret a decidir”. Les entitats que s'han adherit a la iniciativa són d'àmbits molt diversos, ja sigui el cultural, esportiu, entitats veïnals o empresariat, entre d'altres. En nom de les entitats i com a president del Col·lectiu de Crítics de Cinema de Girona, Guillem Terribas, va afirmar que “molts es pensen que encara vivim en dictadura i la prova és que sempre parles de democràcia i quan s'hi creu no se'n parla tant”. En aquest sentit, Terribas es va mostrar convençut que el 9-N “anirem on s'ha d'anar” i va expressar el desig que aviat “no haguem de demanar res a Madrid i que si ens equivoquem ho fem perquè ho decidim nosaltres”.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, amb la presència dels portaveus de CiU, PSC, CUP, ICV i el representant de Reagrupament al consistori, va garantir que l'entrega del compromís “era un gest carregat de sentiment i significat”.

Puigdemont va posar en relleu que allò que s'anhela “és un fet nuclear en democràcia com és que la gent pugui votar” i veu bàsic “fer el camí junts, perquè l'Ajuntament liderarà allò que calgui però necessitem voluntaris per explicar el que està en joc”. Va fer una crida perquè la consulta “tingui una participació molt alta i, sobretot, amb màxima escrupolositat i rigorositat democràtica”. També va reclamar suport ciutadà quan es faci el ple extraordinari de suport a la consulta.

Acte del Tricentenari

L'altre acte que va donar ahir el tret de sortida dels actes de la Diada a Girona va ser la conferència del comissari del Tricentenari, Miquel Calçada. Davant un auditori Josep Irla ple de gom a gom, Calçada va fer un repàs històric dels fets de fa 300 anys –en què va remarcar episodis gironins com el combat d'Arbúcies– i va voler trencar diversos mites sobre el seny i la rauxa dels catalans, i també sobre la importància de la guerra de Successió. “Se'ns ha intentat transmetre el relat interessat que va ser un conflicte més, però si es va resistir tant sense capitular era perquè sabien que lluitaven per la supervivència de Catalunya.” També va voler deixar clar que l'Onze no se celebra una derrota “sinó el triomf de la voluntat de resistència de generacions de catalans”. Calçada va considerar que ara, 300 anys després, “ha arribat l'hora altre cop de guanyar, de sumar victòries”. En aquest sentit, va fer un final apoteòsic i contundent: “Ara, com el 1714, ens juguem el futur un 11 de setembre a la capital. Potser és ara o mai. Som a les portes d'una diada excepcional, que pot ser transcendent. Ara podem guanyar. Ara és el moment. Visca Catalunya!”, que va ser seguit d'una gran ovació.

Alt Empordà

Anomenen Columna Martí Vilanova els busos que duran a la V

L'ANC i Òmnium Cultural han decidit batejar la setantena d'autobusos que sortiran de Figueres cap a Barcelona per participar en la V amb el nom de Columna Martí Vilanova, en record d'aquest polític figuerenc que fou un dels homes de Macià a l'Alt Empordà i que va morir jove sense veure la proclamació de la II República. A més, cada un dels busos durà també el nom d'activistes històrics a la comarca que “també haurien estat” en la manifestació de demà. Entre els noms destacats hi ha, per exemple, Josep Pallach, Just Manuel Casero, Miquel Esteba, Pere Ignasi Fages i Jordi Geli. A banda dels busos, també s'organitzen caravanes de cotxes cap a la capital catalana.

Els altempordanesos, que estan al tram 18 i 19 de la V, s'enduen amb ells els castellers de Figueres i Castelló, els geganters de Roses, Castelló i Lladó, i un discjòquei. A més, hi ha un grup de músics que han fet una cançó expressament per a l'ocasió i que interpretaran amb gralles davant del Palau Robert.

m.v.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona