25 alcaldes i més de 170 regidors de la demarcació, a favor del referèndum d'Arenys

Rangel anuncia que l'Estat impedirà qualsevol referèndum per la independència impulsat pels ajuntaments

Representants polítics d'una norantena de municipis de la demarcació, sobretot sota les sigles de CiU i ERC, han expressat el seu suport a iniciatives com la del Moviment Arenyenc per l'Autodeterminació a través del col·lectiu Decidim.cat. «Les consultes populars són un instrument bàsic per aproximar-nos a la ciutadania, i caldria que cada institució en fes un parell cada mandat», va defensar l'alcalde de l'Ametlla de Mar, Andreu Martí, un dels adherits a la iniciativa i impulsor ja de dues consultes al seu municipi, tot i que no de contingut polític. «Als municipis s'han fet molts referèndums i mai l'advocacia de l'Estat no ha dit res. És una polèmica absurda perquè la d'Arenys és una consulta no vinculant i absolutament legal», va reivindicar l'alcalde de l'Arboç, Carles Ribé. Tant ell com el seu homònim de l'Ametlla es mostraven disposats a donar suport a una iniciativa similar als seus municipis.

Des d'Amposta, l'alcalde, Manel Ferré, però, recordava que «en un Ajuntament hi ha diverses sensibilitats polítiques, i seria convenient arribar a un consens entre totes les forces». Tot i això, Ferré va considerar la polèmica d'Arenys de Muny «artificial» i feta per «desviar l'atenció de temes tan importants com la sentència del Constitucional sobre l'Estatut».

Igual que en el cas dels alcaldes adherits a Decidim.cat, la majoria de regidors que donen suport al col·lectiu són també representants de municipis ebrencs. Les poblacions amb més representants són Deltebre, l'Aldea i l'Ampolla, mentre que al Camp de Tarragona hi abunden els regidors de municipis petits de l'interior.

Contra la consulta

L'Estat ha actuat amb coherència lluitant contra la celebració de la consulta popular sobre l'autodeterminació de Catalunya a Arenys de Munt i aplicarà la mateixa fórmula amb qualsevol ajuntament que s'atreveixi a impulsar o donar suport a un referèndum similar. Aquest és el missatge que va donar ahir el delegat del govern estatal a Catalunya, Joan Rangel, per l'interès que han mostrat una setantena d'ajuntaments en el procés d'Arenys de Munt. Rangel va considerar que qualsevol consulta que impulsi una entitat privada és legítima. «Com si volen organitzar un ball de bastons», va dir. Però no la intervenció d'un poder públic. La vicepresidenta del govern espanyol, per la seva banda, va declarar ahir que la independència catalana no té cabuda en la Constitució.

D'altra banda, les CUP (Candidatura d'Unitat Popular) del Maresme van donar suport ahir a la celebració de la consulta popular d'Arenys de Munt. Els independentistes van aprofitar per donar les gràcies a l'Estat espanyol i a la Falange per convertir aquest referèndum en una «votació èpica» i de retruc donar-los «moral de victòria».

ELS ADHERITS

Jordi Aixalà (Torroja del Priorat)
Daniel Andreu (l'Aldea)
Gervasi Aspa (Deltebre)
Ferran Bel (Tortosa)
Jordi Boronat (Santa Bàrbara)
Manel Ferré (Amposta)
Josep Fonts (Bellvei)
Josep Maria Gavaldà (el Catllar)
Álvaro Gisbert (Masdenverge)
David Godall (Bonastre)
Valentí Gual (Rocafort de Queralt)
Rafel Güell (Masllorenç)
Jordi Jardí (Tivissa)
Andreu Martí (l'Ametlla de Mar)
Quim Nin (Albinyana)
Carme Pellejà (la Fatarella)
Carles Ribé (l'Arboç)
Joan Sabanza (Móra la Nova)
Jordi Sabaté (Vilella Baixa)
Joan Jaume Salvadó (el Molar)
Paco Sancho (l'Ampolla)
Marcel Segarra (Figuerola del Camp)
Josep Maria Tost (Riudecanyes)
Àngel Xifré (Almoster)
Tomàs Bigorra (Vilaplana)


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona